Az orosz központi bank nemzeti kriptopénz fejlesztését tervezi

Az orosz központi bank, a Bank of Russia szerint eljött az idő, hogy az ország saját nemzeti kriptopénz fizetőeszközt indítson.

Olga Skorobogatova, a Bank of Russia elnökhelyettese nyilatkozott a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, hogy új, nemzeti digitális pénzt szeretnének piacra dobni.

Orosz nemzeti kriptopénz fejlesztés

Az orosz központi bank nemzeti kriptopénz fejlesztésén dolgozikAz orosz TASS hírügynökség szerint, Skorobogatova kitért két fontos témára is a nyilatkozatában. Ezek szerint saját maguk is dolgoznak egy digitális fizetőeszköz fejlesztésén és a Bank of Russia nyitott a további blokklánc fejlesztések irányába.

Az eseményen Skorobogatova utalt a saját nemzeti kriptopénz fejlesztésre is. Már 2016 nyara óta aktívan ismerkednek a fintech és a blokklánc technológiával. Akkor Vadimir Kalukhov a központi bank egyik vezetője még arról nyilatkozott, hogy egyelőre csak felmérik a lehetőségeiket és ismerkednek a technológiával kutatások formájában.

Ehhez képest Skorobogatova nyilatkozata alapján a kutatáson már messze túlhaladtak a fejlesztések. Elmondta, hogy a legtöbb ország szabályozó hatósága már látja a kriptopénzekben rejlő lehetőségeket. Minden nemzet maga dönti el, mikor csatlakozik. Miután lezárul a teszt projekt látják majd, milyen rendszerben tudnának saját maguknak nemzeti kriptopénzt fejleszteni.

Együttműködés az Európai Unió országaival

A nyilatkozatban Skorobogatova kiemelte, hogy az orosz központi bank szeretne együtt dolgozni a jövőben az Európai Unióval a nemzeti kriptopénz fejlesztésben.

Az EU országaival közösen szeretnék a blokkláncot tesztelni egy olyan projekt keretén belül melyet még az idén megkezdenek. A bankigazgató azt is hozzátette, hogy a blokklánc technológia elfogadottsága jelentősen fog növekedni várakozásuk szerint a következő tíz évben. Pontosabban egy 7-10 éves tervet készítettek a banknál az orosz pénzügyi szektorra nézve amely a meglévő blokklánc technológiai alkalmazásokat vizsgálta.

“Úgy gondolom 7-10 évre szükség van ahhoz, hogy nem csak a pénzügyi szektorban hanem a többi iparágban is megkezdődjenek a nagyobb horderejű blokklánc alapú projektek.”

Megváltozott az orosz hozzáállás a digitális pénzekhez

Megváltozott a bitcoinhoz a hozzáállás Oroszországban

Oroszország az utóbbi időben sokat javított a kriptopénzekkel kapcsolatos hozzáállásán. Pár évvel ezelőtt még bűncselekmény volt bitcoint elfogadni vagy bitcoinnal kereskedni, azóta viszont már a szürke zónából is kikerültek a digitális pénzek.

Az orosz központi bank nyilatkozata azért fontos, mert ezek alapján látszik, hogy a kormányzati körökben aktívan követik a digitális pénzeket. Ráadásul Oroszország most készül szabályozni a bitcoin és a kriptopénzek jogi státuszát. A jövőben, mint digitális termékkel tekintenek majd a kriptopénzre. Ezzel jelentősen megkönnyítik majd az országban az erre épülő üzleti lehetőségek kibontakozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük