Az orosz központi bank nemzeti kriptopénz fejlesztését tervezi

Az orosz központi bank, a Bank of Russia szerint eljött az idő, hogy az ország saját nemzeti kriptopénz fizetőeszközt indítson.

Olga Skorobogatova, a Bank of Russia elnökhelyettese nyilatkozott a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, hogy új, nemzeti digitális pénzt szeretnének piacra dobni.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Orosz nemzeti kriptopénz fejlesztés

Az orosz központi bank nemzeti kriptopénz fejlesztésén dolgozikAz orosz TASS hírügynökség szerint, Skorobogatova kitért két fontos témára is a nyilatkozatában. Ezek szerint saját maguk is dolgoznak egy digitális fizetőeszköz fejlesztésén és a Bank of Russia nyitott a további blokklánc fejlesztések irányába.

Az eseményen Skorobogatova utalt a saját nemzeti kriptopénz fejlesztésre is. Már 2016 nyara óta aktívan ismerkednek a fintech és a blokklánc technológiával. Akkor Vadimir Kalukhov a központi bank egyik vezetője még arról nyilatkozott, hogy egyelőre csak felmérik a lehetőségeiket és ismerkednek a technológiával kutatások formájában.

Ehhez képest Skorobogatova nyilatkozata alapján a kutatáson már messze túlhaladtak a fejlesztések. Elmondta, hogy a legtöbb ország szabályozó hatósága már látja a kriptopénzekben rejlő lehetőségeket. Minden nemzet maga dönti el, mikor csatlakozik. Miután lezárul a teszt projekt látják majd, milyen rendszerben tudnának saját maguknak nemzeti kriptopénzt fejleszteni.

Együttműködés az Európai Unió országaival

A nyilatkozatban Skorobogatova kiemelte, hogy az orosz központi bank szeretne együtt dolgozni a jövőben az Európai Unióval a nemzeti kriptopénz fejlesztésben.

Az EU országaival közösen szeretnék a blokkláncot tesztelni egy olyan projekt keretén belül melyet még az idén megkezdenek. A bankigazgató azt is hozzátette, hogy a blokklánc technológia elfogadottsága jelentősen fog növekedni várakozásuk szerint a következő tíz évben. Pontosabban egy 7-10 éves tervet készítettek a banknál az orosz pénzügyi szektorra nézve amely a meglévő blokklánc technológiai alkalmazásokat vizsgálta.

“Úgy gondolom 7-10 évre szükség van ahhoz, hogy nem csak a pénzügyi szektorban hanem a többi iparágban is megkezdődjenek a nagyobb horderejű blokklánc alapú projektek.”

Megváltozott az orosz hozzáállás a digitális pénzekhez

Megváltozott a bitcoinhoz a hozzáállás Oroszországban

Oroszország az utóbbi időben sokat javított a kriptopénzekkel kapcsolatos hozzáállásán. Pár évvel ezelőtt még bűncselekmény volt bitcoint elfogadni vagy bitcoinnal kereskedni, azóta viszont már a szürke zónából is kikerültek a digitális pénzek.

Az orosz központi bank nyilatkozata azért fontos, mert ezek alapján látszik, hogy a kormányzati körökben aktívan követik a digitális pénzeket. Ráadásul Oroszország most készül szabályozni a bitcoin és a kriptopénzek jogi státuszát. A jövőben, mint digitális termékkel tekintenek majd a kriptopénzre. Ezzel jelentősen megkönnyítik majd az országban az erre épülő üzleti lehetőségek kibontakozását.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.