Dupla költéstől való félelem miatt 30 ezer dollár alá esett a Bitcoin ára – De nem is volt dupla költés

A Bitcoin pénteken 30 000 dollár alá zuhant, amikor a kereskedők pánikba estek egy olyan technikai hiba miatt, amely elméletileg lehetővé teszi, hogy kétszer költsék el ugyanazt a kriptovaluta egységet. Ezt a hibát a szakma Double spend (dupla költés) néven ismeri.

A „Dupla költés” kulcsszóra vonatkozó keresés  a Google Trends-en rögtön el is érte a 100-as pontszámot.

A BitMEX Research szerint a Bitcoin blokklánc egy kismértékű dupla költést észlelt, körülbelül 0,00062063 BTC (21 USD) értékben. A hiba rögtön felnyitotta a kriptoközösség szemét a Bitcoin nyilvános főkönyvi rendszerének sebezhetőségére. Ez azért veszélyes, mert így lehetségesek az 51%-os támadások, és a bányászok átvehetik az irányítást a hálózat felett.

De a félelmek később alábbhagytak, amikor a BitMEX CTO-ja, Paolo Ardoino tisztázta, hogy nem fordult elő dupla költés. Egy e-mailben elmagyarázta, hogy „az történt, hogy két blokkot egyidejűleg bányásztak”, ami lánc-átszervezéshez vezetett. “Ez nem eredményezett dupla költést,” – tette hozzá.

Eközben egy Bitcoin ára körülbelül 9 százalékkal csökkent az említett pánik során. 28 372 dollárra esett vissza az amerikai Coinbase tőzsdén. Más tényezők, beleértve az uralkodó bearish korrekciós hangulatot és a profitrealizálási magatartást szintén hozzájárultak a csúszáshoz.

De a zuhanás rövid volt. A Bitcoin gyorsan visszaállt, és elérte a 30 000 dollárt, utalva a kriptovaluta iránti megújult keresletre. A BTC/USD árfolyama pillanatok alatt 30 000 dollár fölé lőtt, és péntek délutánra fel is kapaszkodott a 32 300 dolláros árfolyamszintre.

Bullish divergencia a Bitcoin 4 órás grafikonján

Elemzők megjegyezték, hogy a Bitcoin nagyobb eséllyel folytatja feltörekvését az úgynevezett bullish divergenciának köszönhetően. Eszerint egy eszköz ára alacsonyabb, de lendületesen felfelé halad. Ez összességében azt jelzi, hogy a bearish kereskedők, akik az árfolyam-összeomláshoz vezettek korábban, fokozatosan elveszítik erejüket.

“Gyönyörű szitakötő/kalapács a 4 órás grafikonon”– állította Scott Melker, a Wolf Den Newsletter szerzője. „Lehetséges bika jön ki a túlértékesítésből. Láttam már rosszabb irányváltási jeleket, még ha csak átmeneti is.”

árfolyam

A Bitcoin hasonló – mintegy 49 százalékos – visszavonulási rallyn esett át, miután január első hetében 30 000 dollár alatt zárt. Azóta úgy tűnik, hogy a kriptovaluta stagnál az említett szint körül, amit a január 11-i kereskedés során egy újabb visszapattanással bizonyított.

Mélyebb visszaesés van előttünk, és a dupla költés miatti félelem ezt csak meggyorsította?

A kriptovaluta-piaci elemző, Jebb McAfee emlékeztetett arra, hogy a Bitcoin hajlamos jócskán hátrányos korrekción átesni, miután elérte a történelmi csúcsát.

Csütörtök késő este közzétett videójában a YouTuber a kriptovaluta 21 hetes exponenciális mozgóátlagát mutatta be ideális hosszú távú támogatás esetén. Jelenleg a 21-WMA 22 000 dollár közelében áll.

árfolyam

“Ez nem olyan ijesztő”mondta Mr. Jebb a legutóbbi Bitcoin-áresésről. Hozzátette, hogy ez inkább “vásárlási lehetőséget” kínál egy hosszú távú befektetéshez.

Később a dupla költés hírére Andreas Antonopoulos kriptoszakértő egy tweet bejegyzést tett közzé, amelyben tisztázta a helyzetet, miszerint nem történt ilyen esemény. Azt írta, hogy hibás információkkal teli jelentés került a nyilvánosságra, amelyet egyébként a Cointelegraph tett közzé a tegnapi nap folyamán. Antonopoulos kijelentette, hogy egy blokk átszervezésre került, ami igen gyakran előfordul, de dupla költésről szó nem volt. 

A Cointelegraph cikkében egyébként egy BSV felhasználót szólaltak meg az esettel kapcsolatban, akiről Antonopoulos azt írta, hogy 100%-ban hamis információkat osztott meg, majd méltatta a kriptohíroldal újságírói képességét.