Dzsihadistákat támogattak francia állampolgárok kriptovalutákban, most kapcsolták le őket

29 főt tartóztattak le egy keddi akció keretében a francia hatóságok, miután a gyanú szerint a letartóztatottak dzsihadistákat támogattak kriptovalutákkal, hogy terrorista cselekedeteket hajtsanak végre Szíriában.

Az AP News jelentése szerint az akció keretében egy komplex terrorizmus finanszírozási sémát számoltak fel, amit két Szíriába távozott francia terrorista eszelt ki.

A Franciaországban lekapcsolt 29 személy gyaníthatóan segédkezett a két terroristának terrorcselekmények pénzügyi támogatásában. A 29 fő közül ketten kulcsszerepet játszottak a 2019-ben indult séma koordinálásában és életben tartásában.

A hálózatot a Tracfin buktatta le, ami a francia gazdasági minisztérium pénzügyi csalásokra, terrorizmus finanszírozására és pénzmosásra szakosodott ügynöksége.

A hatóságok gyanúja szerint több százezer euró értékben utaltak kriptovalutákat Szíria északi régiójában aktív Al-Káida és Iszlám Állam terroristáknak.

A séma lényege, hogy a franciaországi tagok kriptovaluta kuponokat vásároltak majd a kriptovaluták lehívásához szükséges kulcsokat titkosított üzenetküldő csatornákon keresztül továbbították a dzsihadistáknak, akik azt helyi pénzre váltották. A 10€ és 150€ közötti kuponokat feltételezhetően a francia dohányboltokban vásároltak, amik szerte az országban árusítanak ilyen beváltható kriptovaluta kuponokat.