Izland lehet az első, ahol e-koronát vezetnek be

Izland pénzügyi felügyelete, a FME jóváhagyta az ország első blokklánc alapú e-pénz vállalatát, ami e-korona bevezetését tervezi az EGT közös gazdasági térségben. A hírt még június 14-én jelentették be az FME honlapján.

A Reykjavikban székelő ConsenSys által támogatott Monerium az Ethereum blokkláncát használva nyújthat fiatpénz szolgáltatásokat az országban.

A CoinDesk cikke szerint a Monerium az első, mely elektronikus pénz direktíva alatt tevékenykedhet az országban, ami egy az Európai Gazdasági Térséget felölelő szabályozási keret melynek révén blokklánc alapú e-pénz szolgáltatást nyújthat az EGT térségen belül.

A Monerium társalapítója Jón Helgi Egilsson korábban az izlandi központi bank felügyelőbizottságában ült és célja, hogy egy az izlandi koronához (ISK) rögzített e-pénzt bocsásson ki, mellyel pénzügyi közvetítők nélkül lehet nemzetközi utalásokat végrehajtani. A digitális ISK az állítások szerint az unió minden szegletében elérhető lesz, de már most további országokban történő bevezetést fontolgatnak, már ha a szabályozási környezet lehetővé teszi.

A ConsenSys 2019 januárban részt vett egy 2 milliós Monerium finanszírozási körben, mikor a vállalat társalapító Andrew Keys azt nyilatkozta, a Monerium segítségével egy olyan infrastruktúrát hozhatnak létre, mely sokkal decentralizáltabb és szuverénebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük