Egy újabb bíró mondta ki az Egyesült Államokban, hogy a kriptovaluták nem értékpapírok

Hatalmas örömhírrel jelentkezett július másodikán a Binance.US, amely egy posztban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Columbia Kerületi Bíróságának bírója, Amy Berman Jackson szerint a kriptovaluták nem minősülnek értékpapírnak. És a BNB token másodlagos értékesítése sem minősül ezek kereskedelmének. Ez egy újabb jelentős győzelem a kriptoszektor számára.

A bíróság ismét a SEC ellen döntött a Binance javára

A poszt szerint a bíróság megállapította, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nem igazolta, hogy a másodlagos piaci értékesítésben résztvevő vásárlók a BNB-t nem más céllal, hanem nyereségszerzési céllal szerezték meg. Ez pedig a Howey-teszt (a Legfelsőbb Bíróság által felvázolt jogi keret annak meghatározására, hogy egy ügylet befektetési szerződésnek minősül-e) teljesítésének egyik kulcsfontosságú kritériuma. A SEC azután kezdett komolyan fellépni kriptotőzsdék és kriptos platformok ellen, hogy összeomlott az FTX kriptotőzsde. Viszont a fellépést sokan bírálták is, mert a kriptos közösség szerint mindenféle alapot nélkülözve támadták a kriptos cégeket. A most meghozott bírói döntésnek mindenesetre több jelenleg is zajló jogi csatározásra lehet komoly hatása, például a SEC és a Ripple közötti perre.

A bíró a döntésében kiemelte azt is, hogy a hangsúlyt az egyes tokenértékesítések körülményeire kell helyezni, nem pedig magukra a kriptovalutákra, amelyek nem minősülnek értékpapírnak. A döntés megkönnyebbülést jelent a befektetők számára. A SEC korábban ugyanis azt mondta, hogy 68 kriptovaluta értékpapírnak minősül. És a Binance és a Coinbase elleni peres eljárásai során 2023 júniusában kilenc másik kriptovalutával együtt a BNB-t is felvette a listára. Emlékezhetünk, 2023 júniusában a SEC beperelte a Binance-t és a Coinbase-t az értékpapírokra vonatkozó törvény állítólagos megsértése miatt. A Binance elleni perben a SEC azt állította, hogy a vállalat és alapítója, Changpeng Zhao több milliárd dollárnyi felhasználói vagyonnal nem bántak megfelelően. Annak ellenére, hogy nem volt bizonyíték a hűtlen kezelésre, a Binance-t megvádolták a pénzmosás elleni törvények megsértésével. Végül a felek megállapodtak 4,3 milliárd dollár bírság megfizetésében, ami a történelem egyik legnagyobb büntetőjogi bírsága.