Egy ausztrál vállalatnál már kripto fedezetű kölcsön is igényelhető

A jelenlegi medvepiacon sokan gondolhatják úgy, hogy inkább kölcsönt vennének fel, amennyiben fiatpénzre van szükségük, minthogy eladják a kriptovalutáikat az alacsony árfolyamon. A melbourne-i Helio vállalat, ami ausztrál hitelengedéllyel (Australian Credit License – ACL) is rendelkezik, most számukra kínál megoldást: kripto fedezetű kölcsön.

A Helio Lending jelenleg a négy legnagyobb kriptovalutát, a bitcoint, az ethereumot, a litecoint és a ripple-t fogadja el hitelfedezetként. A kölcsön hossza akár 48 hónap is lehet, a THM pedig változó, de általánosan brutálisan magas 17 és 24 százalék közötti.

A bitcoin hitelre vágyó ügyfelek választhatnak, hogy a fedezetként biztosított értéknek hány százalékát szeretnék megkapni hitelként: itt 30, 40 vagy 50 százalék a lehetséges. Szóval, ha valaki 10 000 ausztrál dollárt szeretne felvenni 30%-os opcióval, akkor minimum 7,19 BTC kell fedezetként felmutatnia. Ebben az esetben a THM 17% lenne, és havonta 350 ausztrál dollárt kéne fizetnie részletfizetésként.

Természetesen, ha valaki tényleg gondolkozik azon, hogy kölcsönt vesz fel a Heliotól, akkor a weboldalukon található egy árkalkulátor. Ezzel kiszámolhatják, hogy rájuk pontosan milyen feltételek vonatkoznak. Itt láthatjuk azt is, hogy a hitel minimum értéke 1000 ausztrál dollár kell, hogy legyen. A procedúra elindításához csak egy e-mail címre van szükség, utána persze a teljes hitelfelvétel már több adatot igényel.

 

A kriptoszektor támogatása a cél

A Helio alapítója, John O’Shea természetesen nagyon büszke arra, hogy ők Ausztráliában az első olyan engedéllyel rendelkező szervezet, akik kripto fedezetű kölcsön opciót is biztosítanak ügyfeleiknek. O’Shea szerint Ausztráliában óriási piaca van a kriptónak, még sincs elegendő vállalat, akik képesek lennének támogatni a piac növekedését. Ezért döntöttek ők amellett, hogy ilyen hiteleket is biztosítsanak, ezzel segítve a szektort.

 “Egyéneknek és vállalatoknak is biztosítjuk a lehetőséget, hogy kriptovaluta fedezetű hitelt vehessenek fel. Ez azt jelenti, hogy ha egy kliensük rendelkezik bitcoinnal, ethereummal, litecoin-nal vagy ripple-lel, akkor azt fel tudják használni biztosítékként a hitelszerződés megalkotásakor.”

Ez igazából mindenkinek megéri: a Helio egy biztonságos fedezeti tárcán tudja tartani a kriptovalutákat, és bármikor értékesíteni tudja, amennyiben a hitel nem kerül visszafizetésre. Az ügyfelek pedig bízhatnak a Helio-ban, hiszen rendelkezik az összes olyan ausztrál hitelintézeti engedéllyel, amivel csak lehet.

Mi ennek ellenére nem javasoljuk senkinek sem hogy kriptovaluta fedezetű fiatpénz kölcsönöket kérvényezzen (ha meg mégis hitelben gondolkodik, akkor tisztán kripto – kripto hitelt javasolunk, melyekre szintén van már példa) mivel ezzel ugyanott vagyunk ahonnan elindulunk. A kriptovaluták lényege, hogy a fiatpénz alapú rendszerekkel szemben alternatívát mutasson.