Bitcoin hitelek: már a világon bárhol mindenki számára elérhetőek

Hitelek és megtakarításokA bitcoin hitelek kézenfekvő lehetőséget kínálnak a pénzügyi gondban lévő országok lakosai számára. Tulajdonképpen bárki vehet fel bitcoin hitelt, ha megfelel a feltételeknek, jóval alacsonyabb kamattal, mint amit a bankok jelenleg kínálnak.

Azért, hogy a szolgáltatás minél szélesebb körben elterjedjen, az egyéni hitelezésen túl, üzleti kölcsönöket is nyújtanak a bitcoin hitelek szolgáltatói. Ez nagy segítség például Latin-Amerikában, a feltörekvő országokban vagy akár Afrikában, ahol a pénzhez jutás nehezebb, a piaci nem elég likvid. Másrészről pedig a bitcoin az egyetlen globális pénz a világon ami bárhol elkölthető.

Bitcoin hitelek működése

A kölcsön igényléséhez egy online kérdőívet kell kitölteni, hasonlóan a hagyományos hitelekhez. Sok helyen hitelcélok között szerepel a bitcoin üzlet fejlesztése vagy bitcoin bányászat finanszírozása is. Ilyen célokat a bankok nem finanszíroznak sehol a világon, holott sok esetben jövedelem termelő a vállalkozás amiből aztán a hitel könnyen visszafizethető.

bitcoin-hitelekA kölcsönöket 1-6 hónapra lehet igényelni, a hitelösszeg elérheti az akár 35 000 dollárt, ami 9,5 millió forintnak felel meg, a hitelösszegét bitcoinban folyósítják az ügyfél által megadott bitcoin pénztárcába. A hitel kamata az ügyfél hitelképességének függvényében 1-5% között mozog, ami sokkal olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé a sok bank által nyújtott kölcsönhöz képest. Arról nem is beszélve, hogy sokan a rövid lejáratú hiteleket uzsorásoktól igényelhetik csak, ahol a kamat mértéke elérheti a heti(!) két számjegyű, akár 20-30 százalékot is. A hitel törlesztése történhet bitcoinban vagy más pénznem is a szerződés szerint. Az árfolyamváltozás kockázata hasonló a devizahitel kockázatához, amennyiben az ügyfél bevétele nem bitcoinban keletkezik.

A kölcsönök másik oldalán álló befektetőket is szívesen várják a bitcoin hitelek szolgáltatói. A hitel és a hitelfelvevő kockázati besorolást a hitelközvetítője végzi. Ilyen hitelközvetítő például a berlini BitBond vagy a BTCPoP. Az átlagos visszafizetési hajlandóság 90% körül van, így nem teljesen kockázatmentes a befektetés, a tőkevédettség itt nem biztosított. Érdemes olyan hitelekben fektetni, amelyek kockázatai egymás kioltják, így biztos hozam várható alacsony kockázat mellett is. A bitcoin hitelek kiegészítői is lehetnek egy jól diverzifikált, változatos portfóliónak. A bitcoin hitelek nyújtása jól illeszkedik egy olyan portfólióba, ahol a többi termék árfolyammozgása ellentétes a bitcoin mozgásával. Így védelmet nyújthat egy esetleges piaci összeomlás esetén.

A bitcoin hitelezés fejlődése már megindult. Elérhetőek a bankihoz hasonló lejáratok, összegek. A befektetők részére hitelalapokat hoznak létre így osztva el a nemfizetés kockázatát. Egyre több új termék tör be a piacra, az ügyfelek köre pedig napról napra bővül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük