Egy bányászcég eladta a bitcoinjainak felét, hogy törleszteni tudja a hiteleit

Az észak-amerikai Bitfarms (BITF) bányászcég a múlthéten kb. 62 millió dollár értékben vált meg bitcoinjainak felétől a likviditási helyzetének javítása végett.

3000 BTC-től vált meg a bányászcég

A torontói központú Bitfarms bányászcég kedden kiadott sajtóközleménye szerint azért váltak meg a jelenleg birtokolt bitcoinjaik (BTC) csaknem felétől, mert – tekintettel a piac extrém volatilitására – változtatnak a „hodl” stratégiájukon, hogy ezzel „javítsák a likviditási helyzetüket és erősítsék a vállalkozás mérlegét”. Ezzel a Bitfarms az elsők egyike azon bányászcégek között, akik a medvepiac közepette felhagynak a bitcoin felhalmozási stratégiával.

A bányászcég a bitcoin eladása mellett az elmúlt hetekben egy másik komoly forrásból is pénzhez jutott: egy eszközfinanszírozási megállapodást írtak alá a fintech szolgáltató NYDIG céggel, amelynek részeként 37 millió dollárt kaptak. Legutoljára februárban írtak alá hasonló finanszírozási szerződést a BlockFi szolgáltatócéggel. (Az a megállapodás 32 millió dolláros finanszírozást biztosított a Bitfarmsnak két évre, 14,5%-os kamatláb mellett.)

A Bitfarms stratégiát vált, ennek első részeként pedig a hiteleket kell törlesztenie

A csaknem 100 milliós extra likviditásra már szükség is volt a bányászcég háza táján, hiszen a Galaxy Digitaltól komoly bitcoin fedezetű hitelt vettek fel korábban. Ezt a $66 milliós adósságot most 38 millió dollárra tudták csökkenteni a bitcoin eladásból befolyt összeg egy részének felhasználásával.

A bányászcég a sajtóközlemény kiadásakor 3349 BTC-vel rendelkezett, illetve $42 millió készpénzzel; naponta átlagosan 14 BTC-t generálnak a bányászat révén – írták a közleményben.

„Bár továbbra is bikapiacot várunk hosszú távon a BTC esetében, ez a stratégiai váltás lehetőséget ad arra, hogy a fő fókuszunk továbbra is a legmagasabb szintű bányásztevékenységek biztosításán legyen” – mondta a Bitfarms CFO-ja, Jeff Lucas a közleményben. Azt is hozzátette, hogy a stratégiai váltás részeként a továbbiakban bányászott bitcoinokat sem teljes egészében tartják majd meg, azaz itt is változtatnak a hodlizási stratégiájukon.

A bejelentés egyébként jó hatással volt a Bitfarms részvényeire. A Nasdaqon jegyzett BITF egy nap alatt szűk 5%-ot emelkedett. A kb. 5%-os emelkedés mondjuk éves viszonylatban nem sok részvényest nyugtathat meg: egy évvel ezelőtt 75%-kal volt magasabb a BITF értéke a tőzsdén.