Egy berlini bank implantátumot ad ajándékba az építési hitel mellé

“Az egyetlen építési hitel, ami a bőröd alá kerül!” hirdeti a Sparda-Bank Berlin a lakásépítési hitelkonstrukcióját. A hirdetés szerint aki december 31-éig szerződést köt a bankkal, a hitel mellé kap egy NFC (érintésmentes adatkommunikációs technológia) implantátumot is, amivel majd a felépülő ház ajtaját érintésmentesen nyitni-zárni tudják.

A rizsszem méretű bioüvegkapszulában tárolt chipet a hüvelykujj és a mutatóujj közé ültetik be és rádiótechnológiával kommunikál majd a ház ajtajával. A jó dolog, hogy ezzel biztos senki se fogja otthon felejteni a lakáskulcsát vagy ne adj isten kizárni magát, de egyben az adatlopás és a betörés egy vadítóan új spektrumát fogja felnyitni, már ha elterjed.

A passzív NFC-implantátumok folyamatosan sugározzák az adatokat és a fogadásához nem feltétlenül lesz szükség egy házajtóra. A fogadásához elég lesz egy okostelefon, mint jelfogó, ami elég közel, maximum 1 és 4 milliméterre, kerül az implantátumhoz.

A bankkártyák is hasonló elven működnek azzal a különbséggel, hogy azok védhetőek a nemkívánt adattovábbítástól, de hogy ez hogyan fog megvalósulni egy kézbe ültetett implantátum esetén, az még rejtély.

A biztonsági aggályok mellett a Sparda-Bank ajánlatánál csődhelyzetre se igazán gondolt. Mi lesz, ha az adóbehajtó viszi a házat, vagy ha például elköltözik a tulaj? Fogják és ajtót cserélnek vagy kioperálják az implantátumot?

A test hackelése még egy meglehetősen új iparág és a többség egyelőre beéri külső eszközök használatával az értelem, érzékek vagy biztonság fokozásához. Mint például egy okostelefonra letöltött nem letétkezelő bitcoin tárcával.

(Forrás: Sparda Bank)