Már nem csak egy Big Mac burgerbe kerül, hogy bitcoint használj

A bitcoin árfolyama októberben jelentősen megemelkedett, ami ismételten felkeltette a befektetők és a kereskedők figyelmét. A magas kereslet a tranzakciós díjakat is megnövelte: így egy tranzakció immár többe kerül, mint egy Big Mac hamburger.

Az elmúlt 24 órában a felhasználók átlagosan 0,00017510 BTC -t, körülbelül 6,08 dollár díjat fizettek tranzakcióként. A bitcoin bányászok 983,46 BTC (34,16 millió dollár) jutalmat gyűjtöttek be ebben az időszakban. Egy Big Mac ára idén júliusban körülbelül 5,58 dollár volt az Egyesült Államokban, így az egy tranzakcióra jutó díjak most jelentősen meghaladták azt; legutóbb június 7-én voltak olyan magasak, mint a hamburger ára.

Kapcsolódó: Olcsóbb egy bitcoin tranzakció, mint egy Big Mac

Átlagos tranzakciós díj

A Big Mac indexet a The Economist 1986 óta használja arra, hogy a hamburger árának segítségével mérje a világ valutáinak valós értékét. Az index a vásárlóerő-paritás (PPP) elméletet segíti megérteni, mely azt méri, hogy mennyi terméket/szolgáltatást lehet vásárolni egy valutával egy másik valutához mérve (figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat). Az abszolút PPP szerint a termékek árai nem, vagy csak kis mértékben térhetnek el egymástól az egyes országokban.

Mivel a Big Mac világszerte széles körben elérhető, így alapvető áruösszehasonlításként használható. Ebből kiindulva a Big Mac ára a Bitcoin hálózat elérhetőségének mérőszámaként is használható. Most a felhasználóknak azt kell eldönteniük, megengedhetik-e maguknak, hogy többet fizessenek egy tranzakcióért, mint egy Big Mac burgerért. A magas tranzakciós költségek hatással lehetnek a BTC iránti keresletre, és ezzel együtt a globális elfogadásra is. A felhasználók többsége a díjak lecsökkentése érdekében előszeretettel használja a Lightning Network-öt, amely amellett, hogy olcsóbb, jóval gyorsabb, mint a Bitcoin hálózat. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Forrás