Tovább szárnyal a Lightning Network

Nemrégiben a River nevű, Bitcoin technológiával foglalkozó cég tett közzé statisztikákat a Lightning Networkről. A Bitcoin második réteges megoldásának számító hálózat a River adata szerint 1212%-kal növekedett két év alatt. Az adatokat állítólagosan a hálózat nyilvános kapacitását biztosító node üzemeltetők 52%-ának elemzésével rakták össze. Konkluziója az volt az elemzésnek, hogy a hálózat most már jóval globálisabb és egyenlőbben elosztott aktivitással bír.

A Lightning Network pont arra ad megoldást, amire a felhasználóknak szüksége van

A számok a hálózaton 2023. augusztusában végbement tranzakciókból kerültek meghatározásra. Eszerint 6,6 millió tranzakciót bonyolítottak a Lightningon, ami a 2021. augusztusában számított 503 ezer fizetés sokszorosa. Mindezt úgy, hogy egyébként a bitcoin iránti érdeklődés is visszaesett valamelyest az árfolyammal együtt. Összességében a szám azt jelenti, hogy a Lightning Network egy átlagos napon a tranzakciók közel feléért felel még úgy is, hogy néhány nagyforgalmú tőzsdén a Lightning integráció nem valósult még meg és a tranzakciók száma amúgy is medvepiacot tükröz. Természetesen ez messze csak egy becslés, hiszen a két fél közötti közvetlen tranzakciók és privát tranzakciók nem mérhetőek.

A tranzakciók volumene mellett az értékük is nőtt, hiszen a River elemzése szerint augusztusban a Lightning Networkon közel 80 millió dollárnyi tőke mozdult meg. Ez a 2021. augusztusi számhoz képest 546%-os növekedés. Az átlagos tranzakció mérete 2023. augusztusában 11,84 dollár volt, megerősítve a tényt, hogy a hálózatot főleg olyan tranzakciók lebonyolítására használják, amelyek amúgy nem lennének gazdaságosak magán a blokkláncon. A növekedés motorját a játékokhoz, borravalókhoz (közösségi médiában) és streaminghez köthető mikrofizetések adják. A River szerint ez a három terület a teljes növekedés harmadáért felel.