Egy bitcoin bányászati menedzsment szoftver hasznossága

Elég sokat írtunk arról, hogy amikor 2021. májusában Kína betiltotta a bitcoin bányászatot, rengeteg kínai bányász az Egyesült Államokba, Kanadába és Kazahsztánba tette át a székhelyét. És azóta a bitcoin bányászati helyzet gyökeresen átalakult. Ami a jó hír, hogy a hashráta folyamatosan növekedni tudott, most olyan 320 exahash per másodperc környékén jár, amelynek közel 40%-át az Egyesült Államokban adják. Mivel a növekedéssel együtt nőtt a bányászok közötti versengés, egyre fontosabbá vált a különféle bányászati optimalizáló szoftverek használata.

A bányászati menedzsment szoftverek előnyei

A bányászati menedzsment szoftverek segítenek a szervezésben és a pontos skálázásban. Gondoljunk bele, egy bányászati telepet elindítani rendkívül sok feladattal jár, mint a poolok kapcsolatainak beállítása, a firmware frissítések, az energiaellátás szabályozása, a hashboardok figyelése és így tovább. A különféle menedzsment szoftverek segítenek ezen feladatok hatékony elvégzésében. Mert ezeknek a programozható szoftvereknek a természete lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy sokféle folyamatot kontrolláljanak egyben. Például beállítható, hogy ha az ASIC hőmérséklete elér egy bizonyos értéket, akkor alvó módba kerüljön. Vagy ha az elektromos áram ára átlép egy bizonyos határt, leállítja a bányászatot. Minden a beállításon múlik, ráadásul dinamikus beállítási lehetőségekre is mód van.

Így használható a keresletválasz (demand on response) is, amelynek segítségével tökéletesen lehet igazodni az áramhálózaton aktuálisan elérhető áram mennyiségéhez, tehát reagálhatunk arra, ha hirtelen megugrik a fogyasztás vagy ár. Egy ilyen szoftver konkrétan elvégzi a feladatok nagy részét helyettünk, hiszen figyeli a hőmérsékletet, az áramingadozásokat, az árakat és a keresletválasz figyelésével ki-be kapcsolja a bányászatot, ha szükséges. A bitcoin bányászat hosszútávon egyre szorosabb harcnak tűnik. Mindenki a felesleges és olcsó energiáért hajt, egyre közelebb akar kerülni az energia forrásához. De ezt már manuálisan üzemeltetni hihetetlenül nagy erőfeszítés. Ezért egy jó menedzsment szoftver aranyat ér, már akár kisléptékű bányászat esetén is.