Egy nagyon szerencsés szóló Bitcoin-bányász 148 ezer dolláros jutalmat kapott egy blokk megoldásáért

Egy szóló Bitcoin-bányász bányászati jutalmat kapott a Bitcoin blokklánc 780,112-es blokkjának hozzáadásáért, és ezzel számtalan más bányászt előzött meg.

A bányász a Solo CK Pool bányászszolgáltatást használta egy szóló bányászpool létrehozásához, ahol érvényes hash-t állított elő a blokkhoz, és megkapta a 6,25 BTC bányászati jutalmat, valamint körülbelül 0,63 BTC értékű bányász díjat. Ez a mostani árfolyamon nagyjából 148 000 dollárt ér.

Egy Twitter-felhasználó azonnal rámutatott, mennyire szerencsés volt a szóló bányász azzal, hogy érvényes hasht tudott előállítani, mondván, hogy a szóló bányászok által használt korlátozott számítási teljesítményt tekintve egy bányásznak általában sokkal több időbe telik egy érvényes tranzakció létrehozása.

szóló bányász
“Egy ilyen méretű bányász átlagosan 10 havonta körülbelül egyszer old meg egy blokkot.” – jelentette ki a @ckpooldev Twitter felhasználó. “Ez a bányász csak az elmúlt 2 napban kezdett el bányászni, így nagyon szerencsés eset volt az övé”.

A szóló Bitcoin-bányász 10 TH/s kapacitással találta meg a blokkot

Egy szóló Bitcoin-bányász mindössze 10 TH/s (terahashes per másodperc) átlagos hash-teljesítménnyel nyerte meg a versenyt, és pénteken a 772,793-as blokkot hozzáadta a Bitcoin blokkláncához. A blokk hozzáadásának időpontjában a Bitcoin teljes hash teljesítménye alig több mint 269 exahash volt másodpercenként, ami azt jelenti, hogy a szóló bányász 10 TH/s-os hash-sebessége a blokklánc teljes számítási teljesítményének mindössze 0,000000037%-át képviselte. Egyszerűen fogalmazva: rendkívül valószínűtlen győzelem volt ez egy szóló bányász számára.

A bányász a @ckpooldev szerint 6,7 PH/s (petahashes per second) átlagos hashteljesítmény mellett dolgozott. A blokk hozzáadásának idején a Bitcoin teljes hash-sebessége 308 262 PH/s körül volt, ami azt jelenti, hogy a szóló bányász 6,7 PH/s-os hash-sebessége a blokklánc teljes számítási teljesítményének nagyjából 0,002%-át tette ki.

A bitcointalk.org fórum oldalán egy felhasználó jelentkezett, hogy ő állította elő az érvényes hasht, és azt mondta, hogy kevesebb mint egy napra bérelt extra teljesítményt a nicehash nevű szolgáltatás segítségével.

Valóban nagy szerencse, hogy ilyen hashrátával fogtunk ki egy blokkot.” – jelentette ki a Pineconeeee nevű felhasználó a fórumon. “Kevesebb mint egy nap alatt rám mosolygott a szerencse”.

A szóló bányász elmondta, hogy Oroszországból származik, és elmagyarázta, hogy általában körülbelül 270 TH/s számítási teljesítményt használnak. De múlt csütörtökön 5 PH/s értékű teljesítményt béreltek a posztja szerint.

A szóló bányász által bányászott blokk 3220 tranzakciót tartalmazott, amely körülbelül 16 940 Bitcoin értékű volt.

Nagyon kevés a szóló bányászok esélye

Annak érdekében, hogy egy blokkot hozzáadjanak egy olyan proof-of-work hálózathoz, mint a Bitcoin, a bányászok folyamatosan számításokat végeznek, hogy felfedezzenek egy érvényes hash-t a blokkhoz.

Napjainkban a Bitcoin blokkláncához hozzáadott új blokkok többségét bányászati poolokon keresztül bányásszák. Itt a bányászok egyesítik számítási teljesítményüket, hogy növeljék az érvényes hash létrehozásának esélyét.

Technikailag lehetséges, hogy egy Bitcoin-bányásznak időnként szerencséje legyen, és egyedül hozzon létre egy érvényes hash-t, annak ellenére, hogy más sokkal erősebb számítógépek versenyeznek a Bitcoin-hálózat következő blokkjának érvényes hash kiszámításáért.

A BTC.com szerint a világ legnagyobb bányászpoolja jelenleg a Foundry USA. Ez egy olyan bányászpool, amely a Bitcoin-hálózat teljes hashrátájának mintegy 34%-át tette ki az elmúlt napokban. A bányászpool hashrátája körülbelül 107 EH/s (exahashes per second) – körülbelül 15 970-szer erősebb, mint a mostani szerencsés szóló bányászé.