Egy blokklánc vállalat kriptovárost építene a nevadai sivatagban

Jeffrey Berns a cég vezérigazgató szerint az intelligens városban az árukért és szolgáltatásokért kriptovalutában lehetne fizetne, minden adminisztrációs feladatot pedig blokkláncon rögzítenének. Akon kriptovárosát másolná le a vállalat?

A Blockchain LLC befektetési vállalat egy intelligens város építésének ötletével rukkolt elő, amelyet a nevadai sivatagban hoznának létre Rénótól keletre. A cég vezérigazgatója, Jeffrey Berns az Associated Press szombaton megjelent interjújában elmondta, hogy Nevada államát arra kérte, hogy engedélyezze az építkezést és azt, hogy a közfeladatokat ellátó intézmények blokklánc technológiára álljanak át.

Berns egy olyan várost képzel el, ahol az emberek az árukért és a szolgáltatásokért digitális valutával fizethetnek, a pénzügyi kimutatásokat, az orvosi nyilvántartásokat és a személyes adatokat blokkláncon rögzítik, a helyi adókat és járulékokat kriptovalutában szedik be a hivatalok, illetve blokkláncra kerülnek a házassági anyagkönyvi kivonatok, valamint azon keresztül zajlanak le a választások is.

Gigacégek is támogatnák a projektet

A cég Storey megyében 15 000 ház és 3 millió négyzetméter nagyságú kereskedelmi és ipari terület megépítését tervezi 75 éven belül. Berns azt állítja, hogy a tradicionális kormányok és önkormányzatok nem kínálnak elég rugalmasságot egy olyan közösség létrehozásához, ahol az emberek az új technológiákkal könnyebbé tehetik az életüket. A férfi azt szeretné, hogy Nevada állama módosítsa a törvényeit és tegye lehetővé azt, hogy olyan innovációs zónák jöhessenek létre, ahol a vállalatok olyan hatáskörrel rendelkezhetnek, mint a megyei kormányok: infrastruktúrát építhetnek ki, döntéseket hozhatnak föld-és vízgazdálkodási kérdésekben.

Eddig a nevadai törvényhozók elég szkeptikusak voltak az ötlettel kapcsolatban, de még hivatalos döntés nem született a részükről.

A Blockchains LLC 2018. januárjában 170 millió dollárért vásárolta meg az említett földterületet. Abban az időben Berns azt mondta, hogy az általa megálmodott kriptovárosban helyet kap majd egy blokklánc egyetem, egy stúdió, egy e-sportaréna és több lakóingatlan. Bár a vezérigazgató 15 000 ház kivitelezéséről ábrándozik, a társaság földterületének legnagyobb részén jelenleg nem engedélyezett a lakóépület felhúzása, ezért mindössze 3500 lakóház engedélyezhető.

Ha a nevadai törvényhozók elfogadják az innovációs zóna tervét, akkor három ember kezébe kerülhetnek a kriptováros irányításával kapcsolatos feladatok, hiszen több, a környéken tevékenykedő technológiai gigacég ígért egymilliárd dolláros beruházást a településnek, mellyel együtt jogokat is kaphatnának a vállalatok. A megyében működik többek között Elon Musk Tesla Gigafactory-ja, illetve az Amazon egyik központja is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük