Egy csaló több mint 2,6 millió dollárnyi kriptót lopott a gyanútlan befektetőktől

Egy magát kriptoinfluenszernek kiadó személy több mint 2,6 millió dollár értékű Solana tokent lopott egy hamis „BULL” token előértékesítéssel. A legnagyobb áldozat 1,2 millió dollárt veszített, miközben továbbra is zajlanak hasonló csalások. A mémcoinok iránti növekvő érdeklődés közepette februárban 57 000 ember vált a kriptocsalások áldozatává, összesen több mint 47 millió dollárt veszítve.

Egy csaló a jól ismert kriptoinfluenszernek, Ansemnek adta ki magát, és több mint 2,6 millió dollár értékű Solana SOL Price SOL Price tokent tett zsebre áldozataitól. A csalás az X-en (korábbi nevén Twitter) bontakozott ki, és kihasználta a mémcoin-lázat, hogy befektetőket csábítson egy nem létező token, a „BULL” hamis előértékesítésébe.

A gyors megtérülést ígérő mémcoin-láz közepette a befektetőknek tudatában kell lenniük a veszélyekkel, hogy ne essenek áldozatul a csalóknak.

Így csapta be a csaló a kriptoközösséget

Egy on-chain detektív, ZachXBT számolt be a merész lenyúlásról: a csaló, aki Ansemnek adta ki magát, a valódi Ansem hiteles tweetjeire válaszolva hirdette a hamis „BULL” token előértékesítést. Ez az összetett átverés jelentős veszteségekhez vezetett, a legnagyobb áldozat közel 1,2 millió dollárt veszített.

A kriptocsalóknak még ZachXBT posztja után is sikerült további több mint 250 000 dollárt ellopni a gyanútlan áldozatoktól. Fontos megjegyezni, hogy a csalók ugyanezt a módszert űzik más fiókokon is.

„2,6 millió dollárt küldeni egy számlára? Miért küldene bárki tokeneket csak úgy egy számlára, amikor néhány kódsorral megvalósítható egy értékesítési okosszerződés?” – írta egy X-felhasználó, Robert Sasu.

A csalásra a Book of Meme (BOME) token gyors emelkedése közepette került sor. A BOME, egy Solana blokkláncon lévő mémcoin gyorsan népszerűvé vált, különösen a Binance-en való megjelenése után.

A Scam Sniffer jelentette, hogy februárban 57 000 ember vált kriptocsalások áldozatává, összesen körülbelül 47 millió dollár veszteséget szenvedve. Ezek a csalások főként közösségi média platformokon végrehajtott adathalász támadások voltak. Az Ethereum főhálózat érintett a leginkább, a felhasználók a teljes ellopott összeg 78%-át ezen veszítették el. Az Ethereum-alapú ERC20 tokenek alkották a veszteségek nagy részét, amely 40 millió dollárt tett ki. Annak ellenére, hogy 75%-kal csökkent az 1 millió dollár feletti veszteségeket szenvedő személyek száma, februárban egyetlen nap alatt jelentős, 6,2 millió dolláros lopást hajtottak végre a csalók.

A csalók által használt taktikák egyre kifinomultabbak. Gyakran személyesítik meg a kriptovalutákkal foglalkozó entitások hitelesített fiókjait a közösségi médián, különösen az X-en. A technikáik részét képezik az adathalász aláírások, mint a Permit, az IncreaseAllowance és az Uniswap Permit2.

A kriptós csalások áldozatainak száma több mint 10 000-nel nőtt egyetlen hónap alatt. Ez a trend a kriptoeszköz-ökoszisztémában egyre inkább elszaporodó adathalászati támadások fenyegetését jelzi.