A megtévesztő név lökést adott egy rég elfeledett kriptovalutának

Április 17-én a Binance kriptotőzsdéje listázni fogja az Omni Network projektjének OMNI kriptovalutáját. Az elindítás a Launchpoolon keresztül fog történni, de némi kavarodás azért van a történetben. Nem csoda, hogy a Binance hivatalos bejelentésében egyértelműen hangsúlyozta, hogy ők lesznek az első platform, amelyik listázza a tokent. Sőt, fel is szólítottak mindenkit, hogy nagyon óvatosan járjanak el, ha valahol a Binance-indulás előtti értékesítésről látnak reklámokat. A probléma nem is ezzel van, hanem azzal, hogy a kriptopiacon már van pontosan ugyanilyen névvel kripto. Ez az Omni Layer OMNI tokenje, amelyet még a Binance maga is követ.

Az OMNI nem ugyanaz, mint az OMNI

Az Omni Layer talán már kevésbé van meg mindenkinek, de ez egy második réteges hálózat a Bitcoinon, amely 2013-ban indult és amelyen először indult el az USDT a Tethertől 2014-ben. És bár a projekt más, a kripto neve mindkét esetben OMNI. Az új OMNI token egy Ethereumon futó kripto, amely célja, hogy az Omni Network elsőrétegű hálózatának legyen a natív kriptovalutája. De mivel csak április 17-én fog elindulni a Binance-n, így érthető a keveredés a régi tokennel.

Az eredeti Omni Layer második réteges hálózatát már nem nagyon használják a Bitcoinon, pedig még 2013-ban indulásakor 107 dolláros árfolyamon kereskedtek vele. Mondjuk aztán a 2014-2015 között domináló medvepiacon egészen 1 dollárig zuhant vissza az ára. Akkor az Ethereum még nem is létezett. A 2017-es bikapiac során a régi OMNI egészen 90 dollár fölé tudott emelkedni árfolyamában, bár a valaha volt legnagyobb, közel 230 dolláros árfolyamát már meg sem közelítette. És ezzel amúgy meg is volt a hattyúdala, mert a pandémiás időszakban már 1 dollár alá esett vissza az árfolyama. Aztán a legutóbi is 13 dollár környékére volt képes csak visszatolni az árát. 2023. októberében aztán tényleg földbeállt a “régi” OMNI, ekkor 0,03 dolláron kereskedtek már csak vele.

A történet konkluziója

A történet már a végéhez közeledett, a Tether befejezte az Omni Layer támogatását és szépen lassan a feledés homályába kezdett tűnni a régi OMNI. Viszont az új, OMNI névre hallgató kriptovaluta érkezésével hatalmas fordulat érkezett. A kevésbé tapasztalt kereskedők ugyanis a Binance bejelentése után elkezdték keresni az OMNI tokent. Mivel nem találták az Omni Network OMNI tokenjét, így elkezdték venni az Omni Layer OMNI tokenjét. És megindult egy hihetetlen történet. 2023. decemberének közepére már 1,7 dollár körül volt az ára a “régi” OMNI tokennek. Ez egy hét alatt volt 2700%-os áremelkedés. Aztán most márciusra már 3,5 dollár fölé kúszott az árfolyam és végül áprilisban már 8 dollár környékére lőtt ki. Most már mindenesetre 6,6 dollár körül van csak az árfolyam.

Azt még nem tudni, hogy az “új” OMNI milyen áron fog indulni. A maximális 100 millió coinos kínálatból most csak 10 millió lesz majd elérhető. Egyes elméletek szerint a Binance Launchpoolon az új Omni Networkben történő stakeléssel szerzett viszonylag alacsony számú OMNI token ellensúlyozni fogja az egyes tokenek magas, akár 50 dollár körüli árát. De úgyis minden a keresleten múlik majd csak.