Egy európai ország zöld utat adott a bitcoinnak és a blokkláncnak

Andorra zöld utat adott a bitcoinnak és blokklánc technológiának. 

Egy apró európai országból, amely Franciaország és Spanyolország között fekszik, jó hírek érkeztek. Andorra Általános Tanácsa nemrég jóváhagyta a digitális eszközökről szóló törvényt, amely a digitális valutákat és a blokklánc technológiát szabályozzák.

A törvény két részből áll. Az első a digitális pénz, vagy “programozható digitális szuverén pénz” létrehozására vonatkozik, amelyet zárt rendszerben lehet cserélni. Ez gyakorlatilag lehetővé tenné az andorrai állam számára, hogy saját tokent hozzon létre.

A törvény második fele a digitális eszközökre mint pénzügyi eszközökre vonatkozik, és olyan környezetet kíván teremteni, amelyben a blokklánc- és elosztott főkönyvi technológiák szabályozhatók. A 21Million helyi bitcoin üzletágának vezérigazgatója, egyszerűen csak Paul számára az új törvény új üzleteket hoz.

“Az eredmény, amit el akarnak érni, nem más, mint hogy új vállalkozásokat vonzzanak ide, hogy letelepedjenek az országban. Némi jogi átláthatóságot kínálnak, ami megkönnyíti a dolgot. Úgy látják, hogy ezzel a tehetségeket és vállalkozókat vonzzák a gazdaságba.”

Megjegyzendő, hogy a kriptovaluták és a digitális valuták nem számítanak törvényes fizetőeszköznek Andorrában, és a digitális eszközökről szóló törvény nem tesz javaslatokat az átváltási eszközökkel kapcsolatban. Ez a kiváltság kizárólag az Európai Központi Bank által preferált pénznem, az euró számára van fenntartva. Ez azonban nem akadályozta meg a lelkes bitcoin maxit, Paul-t abban, hogy a bitcoin (BTC) andorrai bevezetése mellett érveljen.

Egy blogbejegyzésben Paul kiemelte, hogy Andorra elfogadhatna egy bitcoin törvényt. Megújuló energiával bányászhatna az ország bitcoint, és a világ minden tájáról idecsábíthatná a vállalkozásokat.

Mini Svájc?

A Diari d’Andorra című helyi újság arról számolt be, hogy a digitális eszközökről szóló törvény egy lépés afelé, hogy “a kriptovaluták mindennapi valósággá váljanak”.

“Van egy barátom, aki bányászati tevékenységet folytat itt, ami nem probléma és még az áram is olcsó. Ha pénzügyi tanácsadással foglalkozol, akkor ugyanez a helyzet: elég barátságos környezet, alacsony adókulcsok. Ha tőzsdét akarsz üzemeltetni, akkor kicsit nehéz lehet olyan bankot találni, amelyik veled dolgozik; de maga a kormány nem bánná.”

Egy májusi interjúban Jordi Gallardo andorrai gazdasági és vállalkozási miniszter megemlítette, hogy a blokklánc az egyik legfontosabb befektetési terület az apró ország számára. Nem világos azonban, hogy a miniszter a Bitcoinra (a világ legjelentősebb blokkláncára) vagy a blokkláncokat megalapozó elosztott főkönyvi technológiák kutatására utalt.

Josselin Tonnellier, a StackinSat társalapítója, amely a Surfin’ Bitcoin konferenciának ad otthont, kifejtette, hogy az ország a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy olyan technológiákkal működjön, mint a Bitcoin. “Andorra azon kevés európai országok egyike, amelyek nem tartoznak az Európai Parlament hatáskörébe”.

Valóban, sok szempontból Svájchoz hasonlítható:

“Andorra nagyon vonzó a vállalkozók számára az alacsony adóknak köszönhetően, de Svájcnak nagy előnye van a bitcoin és általában a kriptovaluták körüli tevékenységek fejlődésének előmozdításában. Ez az elkövetkező években megváltozhat, köszönhetően ennek a törvénynek, amely keretbe foglalja a bitcoint és a blokklánc tevékenységeket”.”

Az 500 négyzetkilométer alatti területével Andorra Európa legkisebb országai közé tartozik. A közhiedelemmel ellentétben nem adóparadicsom; a mikroállam 2018-ban lemondott a banktitokról. Ennek ellenére az adók lényegesen alacsonyabbak, mint a szomszédos Franciaországban vagy Spanyolországban, miközben a pénzügyi szolgáltatások a gazdaság akár 20%-át is kiteszik. Bár nem világos, hogy a kormány milyen digitális eszközöket kíván szabályozni a törvénnyel, a motivált mozgalom segíthet az andorrai gazdaság diverzifikálásában és a blokklánc- és kripto-alapú vállalatok befogadásában.