A svájci Lugano a Bitcoint “de facto” törvényes fizetőeszközzé teszi

A svájci Lugano egyik célja, hogy Európa Bitcoin-fővárosává váljon. Ennek érdekében most partnerséget kötött a stabilcoin kibocsátó Tetherrel, hogy a Bitcoin, a Tether és a Lugano saját LVGA Points tokenje lényegében törvényes fizetőeszközzé váljon a városban. Lugano önkormányzata azt szeretné, ha a vállalkozások elfogadnák a kriptót a mindennapi tranzakciókban.

Ez a lépés messze túlmutat számos más svájci település korábbi intézkedésén, amelyek egy ideje már elfogadják a kriptót adófizetésre. Valamelyest Salvadorhoz hasonlóan Lugano – amellett, hogy engedélyezi a kriptót az adók fizetésére – arra is törekszik, hogy minden vállalkozása zökkenőmentesen használhassa a kriptovalutákat a mindennapi tranzakciókra (Salvadorban most még csak a Bitcoin minősül törvényes fizetőeszköznek).
Csütörtök tartottak “Plan B” néven egy rendezvényt is, amelynek házigazdája Lugano polgármestere, Michele Foletti volt. Itt ezt az intézkedést “de facto” a kriptovaluták legalizálásként jellemezték, amellett, hogy a svájci frank továbbra is biztosan a tényleges törvényes fizetőeszköz marad Luganóban és máshol Svájcban is.

A Plan B rendezvényen bejelentették a Bitcoin World Forum terveit is, amelyet október 26-28-án Luganóban rendeznek majd meg. Svájc kilencedik legnagyobb városa Lugano egyébként. Alig több mint 62 000 lakossal az ország olasz nyelvű déli részén fekszik.

Lugano

Svájc egyre nyitottabbá válik a kriptovaluták iránt

Az elmúlt egy évben nagyon felpörögtek a kriptoszektorhoz kapcsolódó események és intézkedések az országban. Tavaly szeptemberben elindult az ország első kriptoalapja is. A Crypto Market Index Fund a minősített befektetőkre korlátozódik, és a különleges kockázatokkal járó egyéb alternatív befektetési alapok kategóriájába sorolható – közölte közleményében a svájci pénzügyi piacfelügyelet, a FINMA.

Tavaly évvégén pedig az a hír röppent fel, hogy Svájc legnagyobb online bankja, a Swissquote saját kriptovaluta kereskedési platformot indít. Jan De Schepper, a Swissquote értékesítési és marketingvezetője a Finews.asia nevű lapnak azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint cége még 2022 első félévében elindítja saját kriptotőzsdéjét. „A Swissquote a digitális eszközök vezető svájci szolgáltatójává akar válni,” nyilatkozta az igazgató. A vállalat azt is tervezi, hogy stabilcoinokkal és staking szolgáltatásokkal bővíti kínálatát. A svájci bank jelenleg 24 kriptovalutát támogat.