Egy év alatt 70%-kal nőtt a bitcoin ATM-ek száma a világon

Egyre több bitcoin ATM működik a világon. A tavalyi évhez képest 70%-kal nőtt az automaták száma.

A kriptoipar folyamatos növekszik, ennek pedig az egyik legszembetűnőbb jele az, hogy világszerte már több mint 7500 bitcoin ATM üzemel. A Coin ATM Radar, kripto ATM figyelő weboldal legfrissebb adatai szerint, tavaly április óta hozzávetőlegesen 70%-kal nőtt a kihelyezett automaták száma. Csak idén körülbelül 1200 új bitcoin ATM-et telepítettek szerte a világon. Úgy tűnik, hogy az utóbbi két évben került ki a gépek nagy része, mivel 2014 és 2018 között mindössze 2000 automatát üzemeltek be.

Ismét az Egyesült Államok vezeti a ranglistát

Az Egyesült Államok egyeduralma megkérdőjelezhetetlen, hiszen csak náluk 5422 ATM működik. A globális piac 70%-át tudhatja ezzel a magáénak. Őt követi Kanada a képzeletbeli dobogó második helyén 721 készülékkel (9,5%), majd az Egyesült Királyság 279 ATM-el (3,7%) a harmadik helyen.

Sajnos Európának van még mit behoznia, hiszen a globális piac mindössze 16%-át uralja. Ázsia Európától és Amerikától lemaradva, mindössze 1,7%-kal rendelkezik, azt viszont kiemelendő, hogy csak Hongkongban 56 gép üzemel, ami a régió piacának több mint egyharmadát teszi ki.

Kiélezett verseny az elsőbbségért

Az 554 legnépszerűbb ATM szolgáltató között továbbra is kiélezett verseny zajlik. Február elején a Bitcoin Depot volt a bitcoin automaták ura, hiszen több mint 500 ATM-et működtettek. A Coinsource egy hétre rá azt nyilatkozta, hogy nekik már 600 üzembe helyezett készülékük van. A kripto ATM nyomon követő oldal szerint azonban 300 ATM-re esett vissza a cég tulajdonában lévő gépek száma, amely okára azóta sincs magyarázat. Ma viszont a CoinCloud a világvezető 653 ATM-mel. A kripto ATM szolgáltatóknál viszont jóval kevesebb a készülék gyártó. Jelenleg 42 elismert gyártó működik a világon. Az összes készülék 33,8%-át a Genesis Coin készíti, 30,7%-át pedig a General Bytes.

A Coin ATM Radar szerint Magyarországon jelenleg 43 automata üzemel, amelyből 35 készülék Budapesten található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük