Egy éve nem járt ilyen magasan az olajár: mi áll az emelkedés mögött?

Fellélegezhetnek a nagy olajkitermelő országok miután a Brent világpiaci ára már 2020. januári szinteken jár. Január elseje óta 8.52%-ot erősödött és pixelidőkor 63.14 dolláron kereskedik.

Az erősödés mögött több katalizátor áll, mi itt most a legfontosabbakra térünk csak ki egy mondatban, további infót találtok a linkeken:

  • Az egyik az elmúlt napok extrém hideg időjárása Európában és Észak-Amerikában, ami egyben a szibériai olaj- és gázkitermelő helyeket, illetve az infrastruktúrát is érinti: befagyott olajgyűjtő vonalak: eltömődött folyékony földgáz csövek és a havazások miatt elakadó szállítások.
  • A JPMorgan múlt heti előrejelzése szerint az olaj új szuperciklusába lép, ami márciusban kezd felgyorsulni.
  • Morgan Stanley vezető elemzője szerint magasnyomású gazdaság kialakulásának lehetünk tanúi, ami a következő hónapokban új magaslatokra tolja az inflációt.

USD/Brent hetes nézet | TradingView

Ezekkel a bikás trendekkel szemben egyetlen potenciális trendtörő esemény állítható szembe, ez pedig az OPEC okajkitermelő országokat tömörítő szervezet kitermelési kvótája, amit ha nem kezd emelni, akkor könnyen piaci részesedést veszíthet az amerikai palaolaj kitermelőkkel szemben.

Az elmúlt évtizedben eddig minden egyes alkalommal, amikor a Brent olaj hordónkénti árfolyama átlépte az 57 dollárt, az egyesült államoki olajkitermelők voltak képesek csak növelni a piaci részesedésüket és ezzel a globális olajfogyasztás növekedésből profitálni. Ezúttal is ez lehet a felállás, mivel az amerikai termelők a múlt év augusztusi 172-ről 300-ra emelték az aktív olajfúró tornyaik számát, állítja a Baker Hughes. A szám nyárra akár 425 – 450-re is felfuthat, ha kitart a Brent 60+ dollár fölötti árfolyama. Ez kitermelési volumenben 2021 végére 340,000 hordót jelenthet naponta az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó: