Egy éves csúcson a bitcoin és az arany közötti korreláció

Miközben a bitcoin árfolyama egyre inkább szétválik az amerikai részvényárfolyamoktól, a kriptovaluta és az arany közötti korreláció egy éve nem látott csúcson van.

Az elmúlt időszakban a részvényárfolyamok hatalmasat zuhantak, ami ismét alátámasztja, hogy az arany és különösen a bitcoin számít a legbiztonságosabb befektetésnek. A két befektetési eszköz közötti korreláció azonban továbbra sem számít kifejezetten erősnek, ami felveti a kérdést, hogy a jövőben vajon erősödik vagy gyengül-e a BTC és az arany közötti kapcsolat.

“A kripto- és részvénypiacok szétválását láthatjuk, ami a BTC és az arany növekvő korrelációjában mutatkozik meg.” – mondta Clara Medalie, a Kaiko kriptoelemző cég egyik kutatási vezetője.

Egyre többen fektetnek be bitcoinba és aranyba

A korrelációs koefficiens, azaz a két eszköz közötti lineáris kapcsolat mutatója a múlt héten meghaladta a 0,3-as értéket, ami egy éves távlatban a legmagasabb értéknek számít. Az arany és a bitcoin közötti korreláció tavaly év vége óta pozitív és negatív 0,2-es érték között mozgott. A 0,3-as érték egyébként enyhén pozitív, míg a 0,5-ös érték mérsékelten erős korrelációt jelez, a negatív számok pedig gyenge kapcsolatot jeleznek.

Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja hatalmas inflációt okozott majdnem a világ minden részén, ami miatt az elmúlt időben egyre többen fordultak az arany és a bitcoin, mint inflációs fedezeti eszközök felé.

“Ebben a helyzetben a befektetők már nem a két inflációs fedezeti eszköz előnyeit és hátrányait vitatják meg a másikkal szemben, hanem egyszerűen csak egy jobb befektetési alternatívát keresnek egy olyan időszakban, amikor a fiat már instabilnak bizonyul.” – mondta Alexander Meurer, a Fitburn nevű blokkláncalapú fitneszalkalmazás társalapítója.

A dollár gyengülése hozhatja el az árfolyamnövekedést

A Kaiko kutatási vezetője szerint még korai lenne megmondani, hogy a bitcoin és az arany közötti jelenlegi korreláció idővel erősödni vagy gyengülni fog-e. Mindenesetre Medalie a mostani pozitív korrelációt a bitcoin alacsony volatilitásával hozta összefüggésbe, a BTC ugyanis az elmúlt két hónapban többnyire egy szűk, 19 ezer és 22 ezer dollár közötti sávban kereskedett.

És bár egyelőre csak találgatni lehet a korreláció erősödésével vagy gyengülésével kapcsolatban, Charlie Morris, a ByteTree Asset Management befektetési igazgatója szerint az arany és a bitcoin közötti kapcsolat a szokásosnál magasabb marad, mivel az amerikai dollár most kizárólag a monetáris politika szigorodása miatt erősödik.

“A dollár 1985 óta nem volt ilyen erős, és egy bizonyos ponton a FED enyhíteni fog a politikáján.” – mondta. “Amikor ez megtörténik, a bitcoin és az arany árfolyama is jól fog reagálni. Ahogyan az erős dollár mindkét eszközre rossz hatással volt, a gyenge dollár árfolyamnövekedést fog hozni.”

Morris hozzátette, arra számít, hogy 2023 közepére a dollár már nem lesz ilyen erős, a bitcoin és az arany árfolyama pedig nagyot fog emelkedni.