Egy fillért sem kaptak még a Worldcoin hálózathoz csatlakozók

Tavaly októberben nagyreményű projektbe vágta fejszéjét a Szilícium-völgy egyik techmilliomosa, Sam Altman. Ő indította el ugyanis a Worldcoint, azt a kriptovalutát, amely a jövő év végéig legalább 1 milliárd ember biometrikus adatait kívánja összegyűjteni. A koncepció nagyon egyszerű, minden ember a Földön kaphat egy bizonyos számú Worldcoin tokent, ha szkennelteti az íriszét és a teste többi részét is.

Egyre erősebb a gyanú, hogy a Worldcoin nem úgy megy, ahogy tervezték

Az Orb néven ismert eszközzel végrehajtott szkennelés biztosítja azt, hogy mindenki egyetlen egyszer kerüljön be a rendszerbe és egyszer kapjon pénzt is. A tervek szerint a világ minden részén lennének Orb üzemeltetők, akik azért kapnánk bizonyos összegű jutalékot, hogy íriszeket szkennelnek. Az első körben önkénteseket kerestek, akik az íriszük szkenneltetéséért cserébe 20 dollárnyi Worldcoin tokent kaptak volna. Először ennek csak 10%-át és két év alatt a maradékot. Viszont most úgy tűnik, hogy nem igazán úgy mennek a kifizetések, ahogy azt a cég ígérte. Aki beszkenneltette az íriszét, az most már nem 20 dollárt, hanem 25 worldcoin tokent fog kapni. De ennek még nincs nyilvánosan jegyzett ára sem, tehát kvázi értéktelen ez az ajánlat.

Az Orb üzemeltetők minden egyes beszkennelt íriszért 3 dollárnyi Tethert kaptak volna, de sokuk szerint ezek az összegek még nem kerültek folyósításra. Ráadásul ők azok, akik kénytelen elviselni azokat a támadásokat, amelyeket a pénzüket követelő önkéntesek indítottak a Worldcoin ellen. Ráadásul a 25 worldcoin tokent megkapni sem lesz egyszerű, számtalan technikai hiba nehezítette a worldcoin indulását. A tervek szerint a hálózat majd az év végén indulhat valamikor. Viszont a pénzügyi problémák mellett egyre égetőbb kérdés az is, hogy az első önkéntesek íriszével végül mit csinált a Worldcoin. Túlságosan sokat erről nem lehet tudni, így nem csoda, hogy bármerre nézünk a közösségi médiában, számtalan elég durva megnyilvánulást láthatunk a cég irányába.