Egy flash crash milyen hatással van a Bitcoin árfolyamára?

A BTC többszöri hirtelen csökkenését (flash crash) figyelték meg különböző központosított tőzsdéken. Elemzők most a hirtelen összeomlás hatását vizsgálták a Bitcoin árfolyamával kapcsolatban.

Lecsapott a hirtelen Bitcoin összeomlás

A Bitcoin BTC Price BTC Price az elmúlt napokban kezdett éppen reményt kelteni a kereskedőkben a közelmúltbeli árfolyamemelkedés miatt. A hangulat azonban gyorsan megváltozhat, elsősorban a centralizált tőzsdéken (CEXEs) bekövetkező szerencsétlenségek miatt.

A hirtelen összeomlás könnyen megijeszti a befektetőket

A Bitcoin körüli hangulatot negatívan befolyásolhatják a központosított kriptotőzsdéken előforduló hirtelen összeomlások, amit a szaknyelv flash crash néven szokott említeni.

A flash crash nem csak a Bitcoin piacát érintő jelenség. Definíció szerint egy eszköz vagy értékpapír árának hirtelen és szélsőséges esését szokták így hívni. Ekkor jellemzően nagyon rövid időn belül, gyakran csak néhány perc vagy akár másodperc alatt következik be jelentős mértékű árfolyamesés.

Egy hirtelen összeomlás során az árak drasztikusan zuhanhatnak, majd ezt követően gyorsan fel is lendülnek. Ezeket az eseményeket jellemzően gyors és nagymértékű eladások váltják ki, amelyeket néha az automatizált kereskedési algoritmusok vagy a piac likviditási hiánya csak súlyosbít.

Az elmúlt hetekben megnőtt a Bitcoin flash crashek száma a különböző tőzsdéken

Az egyik flash crash március 18-án történt, amikor a Bitmex kriptotőzsdén a BTC-USDT keresztárfolyam átmenetileg egészen 7800 dollárra zuhant vissza. Ekkor más tőzsdéken még 66 000 dolláron forgott a BTC ára BTC Price BTC Price .

A közelmúltban az X-en (korábban Twitteren) megjelent bejegyzésben a tőzsde néhány fiókból induló agresszív értékesítési stratégiának tulajdonította a hirtelen áresést. Számos nagy eladási megbízást hajtottak végre, 10 és 20 BTC között. Sőt volt köztük egy kivételesen nagy, 100 BTC-s megbízás is, körülbelül 6,6 millió dollár értékben.

Egy másik példa erre az európai piacon történt, ahol a Coinbase BTC-EUR ára 63 000 euróról 48 000 euróra esett vissza pillanatok alatt.

Rosszul néz ki

Ezek a CEX-eken történt szerencsétlenségek hozzájárulhatnak a Bitcoin körüli negatív hangulathoz. Különösen az új piaci szereplők és lakossági befektetők körében okoz egy-egy hasonló baki rosszallást.

Bárki, aki új a kriptoszektorban, kezdetben úgy indul neki a piacnak, hogy vásárol néhány bluechip érmét, például BTC-t és ETH-t. Pont azért választják ezt, hogy relatív biztonságban érezzék a befektetésüket. Ha ezeknél az érméknél összeomlik az ár, az alááshatja az új felhasználók bizalmát, és elriaszthatja a felhasználókat attól, hogy tovább merészkedjenek a kriptovaluták világában. Ezt a negatív perspektívát mutatja egy hangulati mutató elemzése is.

Bitcoin hangulat grafikon

Az AMBCrypto elemzése a Santiment hangulatadatai alapján azt mutatta, hogy a BTC körüli negatív megjegyzések száma meghaladta a pozitívakat az utóbbi időben a flash crasheket követően.

Ezek a tényezők pedig jelentősen befolyásolhatják a Bitcoin árfolyam emelkedésének jövőbeli alakulását.