A BitMEX -en 8 900 dollárig zuhant a Bitcoin árfolyama

Kellemetlen meglepetésben részesültek azok a befektetők, akik a BitMEX mellett tették le voksukat. A centralizált kriptotőzsdén az éjjel tapasztalt irreális mozgásoknak köszönhetően 9000 dollár alá is benézett a világ vezető kriptovalutájának az árfolyama – igaz, egy rendszerhibának köszönhetően. A hiba mögött egy kétes megítélésű kereskedő áll, aki hatalmas BTC-eladást hajtott végre jóval a piaci ár alatt.

Hatalmas likvidáció a BitMEX kriptotőzsdén

A BitMEX kriptotőzsde nem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb tőzsdék közé, és valószínűleg az éjjel történtek sem fogják azzá tenni. A Coinmarketcap adatai szerint 29. legnagyobb forgalmú kriptotőzsde nagyjából 80 listázott kriptovalutával rendelkezik, a kezelt vagyonról és annak fedezetéről semmilyen információ nem áll rendelkezésre.

A CoinGlass adatai szerint ugyanakkor a BitMEX felkerült egy olyan listára, melyre nem szívesen kerül fel senki. A kripto-analitikai portál szerint az elmúlt 24 órában több, mint 4 millió dollárnyi pozíció került likvidálásra, melyek 98%-a emelkedő árfolyamra számított. A likvidáció és az áresés hátterében egy kétes megítélésű kereskedő áll, akiről Colin Wu kripto-újságíró írt.

Wu szerint egy csaló / gazember áll a nagy mértékű Bitcoin-értékesítés mögött, aki több, mint 400 darab BTC-t bocsátott a piacra roppant kedvezőtlen áron, hirtelen. Piaci áron a 400 darab BTC árfolyama nagyjából 25 – 26 millió dollár lenne, ugyanakkor a BitMEX információ szerint az értékesítés teljes összege nagyjából 15 millió dollár körül mozog. Ilyen kedvezőtlen áron kizárólag hackerek vagy csalók szoktak értékesíteni, akik azonnal szabadulni szeretnének az eltulajdonított eszközöktől.

Vizsgálatot indít a BitMEX

A BitMEX kriptotőzsdén az értékesítés következtében a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama többször is leszúrt a 10 000 dollár körüli tartományba, az árfolyam alját végül 8 900 dolláron állapították meg. A platform azonnali vizsgálatot indított a szokatlan viselkedés miatt, melyért valószínűleg a hatalmas mennyiségű értékesítést végrehajtó algoritmus feleltethető. A tőzsde megnyugtatta ügyfeleit, hogy a tárolt pénzeszközök biztonságban vannak, nem történt semmilyen akaratlan pénzmozgás, kizárólag a tőzsde felülete jelenítette meg rosszul a Bitcoin árfolyamát.

Európai idő szerint reggelre a BitMEX oldala helyreállt, a Coinmarketcap-hez hasonló árfolyamon jeleníti meg a Bitcoin árfolyamát is, azonban a jelentős korrekciónak köszönhetően ez valahol 64 500 dollár környékén található. A világ vezető kriptovalutája az elmúlt 24 órában közel 5,5%-ot vesztett értékéből, az elmúlt hét napban pedig már 10,5%-os esésnél jár.

Ne essünk pánikba

A kriptopiac szenzációs emelkedést tudhat maga mögött 2024 januárja óta, amikor is az SEC jóváhagyta a Bitcoin spot ETF kereskedését az amerikai alapkezelőknél. Ennek hatására számos új befektető jelent meg a piacon, akik alaposabb utánajárás nélkül, impulzívan vásárolnak. Éppen ezért, mielőtt belevágunk a befektetésbe, érdemes utánajárni, hogy melyik tőzsdén szeretnénk tranzakcióinkat elvégezni. Előfordulhat, hogy a Coinbase, a Kraken vagy a Binance magasabb díjakkal rendelkezik, ugyanakkor ezerszer megbízhatóbbak, mint a kisebb volumennel, ködös anyagi háttérrel rendelkező kriptotőzsdék. A legnépszerűbb kriptotőzsdékről itt található egy részletesebb leírás.

A kereskedési volumen emelkedésével előfordulhat az is, hogy a volatilitás növekszik. Ebből kifolyólag előfordulhatna hatalmas, pozitív és negatív irányú mozgások is a piacon, ezért érdemes a tőkeáttételes pozíciókat kerülni, kriptoeszközeinket pedig egy digitális vagy hardveres tárcán tárolni, melyek a biztonságot szorgalmazzák.