Egy hónapon belül 3 kriptomilliárdos hunyt el hirtelen: véletlen lenne?

Vjacseszlav Taran, 53 éves kriptoüzletember, a Forex Club és a Libertex alapítója egy rejtélyes helikopterbalesetben elhunyt. A hírt a párizsi orosz nagykövetség erősítette meg. Október vége óta ő a harmadik befolyásos üzletember a kriptoszférában, aki rejtélyes körülmények között, váratlanul halt meg.

A haláleset helyszínét Villefranche-sur-Mer-ben, a francia Riviéra egyik távoli üdülővárosában azonosították. Taran Monacóban állomásozott, és a hírek szerint kapcsolatban állt a moszkvai külföldi hírszerzéssel. A svájci Lausanne-ból repült, és egy veterán pilóta vezette egy Monacair H130-as helikopterrel. A jelentések szerint a 30 éves pilóta is életét vesztette a balesetben. A baleset okát egyelőre nem állapították meg. A helikopter november 25-én zuhant le fejjel lefelé.

haláleset

A Libertex által kiadott közleményben ez állt: “A Libertex Group nagy szomorúsággal erősíti meg, hogy társalapítója és az igazgatótanács elnöke, Vjacseszlav Taran elhunyt, miután 2022. november 25-én, pénteken, Monacóba tartva lezuhant a helikoptere. A Libertex Group igazgatótanácsa és a vállalat alkalmazottai őszinte részvétüket és együttérzésüket fejezik ki a Taran családnak.”

Vjacseszlav Taran a harmadik befolyásos kriptoüzletember, aki gyanús okok miatt halt meg. A jelentések szerint a helikopter tiszta időben zuhant le, ami szintén furcsává teszi az orosz üzletember halálát.

Útitársa utolsó pillanatban visszamondta a helikopterre való felszállást

Taranhoz egy másik, ismeretlen utasnak is társulnia kellett volna a VIP-helikopteren, de ő az utolsó pillanatban meggondolta magát. Taran sikeres és elismert offshore szakember volt, aki Vlagyivosztokból származott. Orosz felesége, Olga (a Hello Monaco Media alapítója) és három gyermeke maradt utána.

Egy kijevi hírügynökség, az UNIAN azt állította, hogy műveletei kapcsolatban álltak az “Orosz Föderáció Külföldi Hírszerző Szolgálatával”, más néven az “SVR Külföldi Kémkedési Ügynökséggel”. A szervezet “orosz pénzek tisztára mosásához kötődött a kriptopénz-műveletek rendszerén keresztül“. Az UNIAN a jelentésében nem tett közzé semmilyen bizonyítékot.

Mivel Taran halála Franciaországban történt, a balesetet vizsgáló hatóság a nizzai ügyészhelyettes. A hatóság nem zárta ki harmadik fél érintettségét az ügyben, de a baleset helyszínének meglátogatása nélkül nem tud semmi biztosat mondani.

További két kriptoipari szereplő halálesete

Két másik kriptotitán is meghalt az elmúlt hetekben. A 30 éves Tiantian Kullander “álmában” halt meg a múlt héten. Kullander a hongkongi székhelyű Amber Group társalapítója volt, amely egy digitális eszközökkel foglalkozó cég. A fiatal férfi november 23-án hunyt el.

haláleset

Az Amber Group közleménye arról árulkodik, hogy halála mélyen megrázta családját, munkatársait és ismerőseit. “Szívét-lelkét beleadta a cégbe, a növekedés minden szakaszában. Intelligenciájával, nagylelkűségével, alázatával, szorgalmával és kreativitásával példát mutatott” – állt a közleményben.

Felesége a következőt nyilatkozta róla: “TT odaadó férj, szerető apa és szenvedélyes barát volt. Halála tragédia, gondolataink és imáink a családjával vannak. Felesége és szeretett fiuk hagyta hátra. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket ebben a nehéz időszakban”.

Egy másik milliomos, a 29 éves Nikolai Mushegian egy Puerto Ricó-i tengerparton fulladt meg. Mushegian halála azért is keltett feltűnést, mert mindössze néhány órával a tweetje után halt meg. Azonban nem hétköznapi tweetről van szó. Az október 28-ai reggel 5 óra előtt közzétett bejegyzésben megemlítette, hogy tudott arról, hogy a CIA és a Moszad, Amerika és Izrael nemzeti hírszerző szervei is meg akarják ölni. Kicsivel reggel 9 óra után egy szörfös az Ashford Beachnél, egy olyan helynél, amelyet olyannyira veszélyesnek tartanak, hogy a helyi szállodák óva intenek az óceáni fürdőzéstől, felfedezte Mushegian holttestét a hullámokban. Ruhája rajta volt, és a pénztárcája is nála volt – a The Postnak forrásai szerint.

haláleset