Egy időre megint leálltak a Solana validator node-ok

A Solana Foundation által üzemeltetett Remote Procedure Call (RPC) végpontok a Validator kliens 1.14-es tesztverziójában lévő hiba miatt nem elérhetőek. A Solana Status szerint a hiba azokat a node-okat érintette, amelyek a legújabb tesztverziót fogadták el. Arra kérték a csomópontok üzemeltetőit, hogy álljanak vissza az 1.13-as verzióra.

Solana node leállás

A Solana hálózat továbbra is működik

Az RPC végpontok azok a csomópontok, amelyek a decentralizált alkalmazásokat és kriptotárcákat a blokklánchoz kapcsolják. Az incidens azonban szerencsére nem érintette a hálózatot, és a blokklánc műveletek továbbra is normálisan zajlanak. Ennek oka, hogy az olyan külsős cégek, mint a QuickNode, az Alchemy és a Triton által készített privát RPC-k továbbra is használhatók.

A Solana Alapítvány stratégiai és kommunikációs vezetője, Austin Federa elmondta, hogy a hiba csak az alapítvány által üzemeltetett nodekat érintette. Elmondása szerint a privát szolgáltatók rendben működnek.

Mindez a hálózat történetét tekintve most egy örvendetes fejlemény. Tavaly ugyanis a Solana hálózaton 14 alkalommal fordult elő üzemzavar, amely összesen 4 nap 12 óra 21 perc üzemidő kiesést jelentett. A legutóbbi, 2022. októberében bekövetkezett hálózati kiesés egy csomópont problémája miatt következett be. Ezek a kiesések komoly aggodalmat keltettek a közösségben a hálózat életképességével kapcsolatban.

A Solana natív tokenje, a SOL értéke 37%-kal nőtt az elmúlt héten, és a cikk írásakor 16 dollár környékén kereskedtek vele. Az árfolyam erősödés egy újabb örvendetes hír a hálózat számára, figyelembe véve, hogy 2022 utolsó heteiben mindössze 8 dolláron kereskedtek vele. Az árfolyam erősödés hatására a Solana a 14. legnagyobb kriptoeszközzé lépett előre a piaci kapitalizáció alapján.

SOL token

Mindemellett úgy tűnik, hogy a Solana közösség egy új mémcoin köré gyűlt össze és okozott egy masszív ralit, amely viharszerűen meghódította a hálózatot. A Bonk Inu token árfolyama több mint 1000%-kal emelkedett 2023 első hetében, és még ennél is nagyobb hálózati aktivitást mutatott. A token azt mondja magáról, hogy “a Solana legjobb tulajdonságait képviseli”.