Egy kanadai város lehet a világ első, bitcoinnal fűtött városa

Azt már betéve tudja mindenki, hogy a kriptobányászat egy energiaigényes iparág, valahol egyes országok hatóságai annyira energiaigényesnek tartották a bitcoin vagy az ether bányászatát, hogy be is tiltották. Viszont a kriptobányászatnak van egy olyan mellékterméke, amit lehetne másképp is hasznosítani, eddig azonban többnyire csak elveszett. Ez a számítási műveleteket végző gépek által termelt komoly hő. Miután egyre komolyabb kérdéssé válik a kriptovilágban a bányászat környezetre gyakorolt hatása és energiafogyasztása, a bányászati cégek mindenféle ötletekkel rukkolnak elő a helyzet javítására.

155 ezer ember számára biztosít majd meleget a kriptobányászat

A kanadai Vancouver városával nagyjából szemben fekvő Észak Vancouver városában különleges és izgalmas kezdeményezés fog megvalósulni 2022-től. A MintGreen nevű, környezetkímélő kriptobányászatra fókuszáló cég a Lonsdale Energiavállalattal (LEC) együttműködésben fűtést fog a bányászat során termelt hőből biztosítani a város lakosságának. A két cég közötti partnerséget október 14-én jelentették be. A MintGreen vezérigazgatója szerint a társulás célja a klímaváltozáshoz kapcsolódó kihívásokra választ adni valamilyen módon. A cég adatai szerint a bojleres technológiájuk segítségével a bitcoin bányászathoz használt energia 96%-a visszanyerhető lesz hő formájában.

Kriptobányászat

Aztán ezt a hőmennyiséget lakossági és ipari felhasználásra fogják majd továbbítani. Az Észak Vancouver városával megkötött szerződésnek köszönhetően 20000 tonna/megawatt mennyiségű üvegházhatást okozó gáz nem fog a légkörbe kerülni. 100 olyan lakóépületet és ipari létesítményt fognak fűteni a hővel, amit közel 155 ezer ember használ napi szinten. Ami nagyon pozitív a kezdeményezésben és amit a Lonsdale Energiavállalat vezetője is kiemelt, hogy költségszempontból is nagyon ígéretes a projekt. Ráadásul nem nagyon próbált még hasonlót senki a világon. A MintGreennek van egy másik projektje is Vancouver környékén, amelynek keretében a kriptobányászat során keletkező hőt víz forralására és így az óceán melegítésével só kinyerésére használják.