Egy kubai érti meg igazán a bitcoin létjogosultságát

Nemrégiben a Coindesk egy olyan vendégcikket hozott le egy kubai programozótól, ami tökéletesen megmutatta, hogy mi a bitcoin valódi létjogosultsága. Erich Gracía Cruz cikkéről van szó, akinek nincs bankszámlája, PayPal fiókja, nincs MasterCard vagy Visa kártyája sem és több mint 60 különféle fizetési platform utasította már el. Csakis azért, mert Kubában született és ott is él. Kubára 1962 óta amerikai gazdasági embergó van érvényben. Ez megtiltja, hogy amerikai cégek, vagy amerikai cégekhez tartozó vállalatok bármilyen üzletet folytassanak Kubával vagy Kubában.

A bitcoin szerencsére nem ismer szankciókat és határokat sem

Cruz beszámolója szerint a világ fejlett országaiban élő emberek el sem tudják képzelni, hogy milyen érzés, amikor csak a származás miatt esélytelen a nagy pénzügyi szolgáltatóknál fiókot nyitni. Egyedül a Western Union tartotta fenn szolgáltatásait Kubában egészen 2020. novemberéig. Ekkor Donald Trump egy újabb rendelettel ezt is felszámolta. Viszont a szigorú gazdasági szankciók tökéletes táptalajt jelentettek a kriptovaluták előretörésének a szigetországban. És innentől kezdve már nem számít, hogy nem használhatják a Stripe-ot vagy nem használhatják a Visát, használhatnak helyette PayWithMoont vagy küldhetnek pénzt a Lightning hálózatán keresztül. Kubában jelenleg nincs olyan kriptotőzsde, ami lehetővé tenné, hogy valaki kubai pezóval vásároljon kriptovalutát. Ezt csak WhatsApp és Telegram csoportokon keresztül lehet megtenni.

Bizalmi alapon működik a dolog, a vevő befizet egy bizonyos összeget pezóban egy kubai bankszámlára, majd várja, hogy az eladó átutalja a bitcoint a megfelelő tárcába. Nincs más opció, hiszen a Binance-nek vagy a Coinbase-nek is meg kell felelnie a szankciós előírásoknak. Sajnos a kubai cégek nem használhatnak olyan fizetési megoldásokat sem, amelyek automatizálnák az eladásokat mondjuk egy boltban. Cruz írásának a végén derül ki, hogy ő az, aki 2019-ben létrehozta a QvaPay nevű céget. Ez lehetővé teszi, hogy a kubaiak bitcoint küldjenek és fogadjanak gyorsan és olcsón. Adatok nincsenek a kriptovaluták használatáról Kubában, de Cruz úgy becsüli, hogy legalább 20 ezer kubai használja minden nap a kriptokat és 200 ezernél is több ember használta már legalább egyszer a kriptovalutákat.