Egy kutatás szerint az Uniswapon jegyzett tokenek 97%-a csalásnak minősül

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az Uniswap kriptotőzsdén jegyzett tokenek 97%-a rug pullnak minősíthető.

A tanulmányt katalán kutatók végezték 2020 áprilisa és 2021 márciusa között. Ebből azt tudhatjuk meg, hogy a 2018-ban létrehozott platformon lévő 27 588 tokenből 26 957-et csalásnak vagy rug pullnak tartanak.

A rug pull egyfajta átverés, amelynél a csalók törvényesnek tűnő, jól kidolgozott kriptoprojektet hoznak létre. Ennek során a befektetőket arra csábítják, hogy minél több pénzt tegyenek az ígéretesnek látszó projektbe, majd egyszercsak felszívódnak azzal. Akadnak olyan esetek, mikor a bevezetés után azonnal megtörténik a rug pull, viszont a csalók legtöbbször hosszabb ideig kivárnak, amíg elég pénz összegyűlik a nagyobb haszon reményében. Végezetül pedig a közösségi oldalakról eltüntetnek minden adatot magukról és a projektről egyaránt, hogy semmi nyomot ne hagyjanak.

Az Unicryptet, amely protokoll az Uniswapot segíti a rug pullnak minősített tevékenységek megakadályozásában, a tanulmány készítői egyes átverések alapjaiként azonosították. A protokollt alkalmazó 745 eszközből 725 jelezték rosszindulatúnak. Összeségében pedig így az Uniswapon listázott tokenek 97,7%-át tekintik rug pullnak, amelyek mindegyike az Unicryptnek tulajdonítható.

Mit tehetünk az ilyen csalások elkerülése érdekében?

Az Uniswap egyszerűsége és a szabályozás hiánya megkönnyíti a bűnözők számára, hogy hamis tokeneket listázzanak a platformon. Viszont akadnak olyan dolgok, amiket érdemes figyelembe vennünk, mielőtt egy újonnan induló kriptoprojektbe fektetnénk a pénzünket.

Elsősorban érdemes inkább a bevált termékeket választani. Nem szabad elfelejteni, hogy egy újonnan indult projekt nagy kockázatot rejt magában. Ezért nem valószínű, hogy olyan kriptovalutákkal történne bárminemű csalás, amelyek több vizsgálaton mentek már át.

Másrészt nem árt figyelembe venni az induló projekt technikai felépítését, ami viszont sokak számára nehezen megoldható bonyolultsága miatt. Ennek ellenére a vállalkozás ezen aspektusának megértése segít a megalapozottabb döntések meghozatalában.

Végül az is elengedhetetlen, hogy alapos kutatást végezzünk az adott projektben részt vevő emberekről, mielőtt elköteleznénk magunkat. Maga a projekt célját is érdemes figyelembe venni, hogy miért jött létre, mi a szándékuk az egésszel. A csalók általában jól felépített végterméket hoznak létre, hihető hátérrel és tagokkal, ami nagyon megnehezíti a csalás felismerését.