Igazi unikornis lesz a Uniswapból, a DeFi-világ királyából

Az Uniswap protokollt fejlesztő vállalat jókora összegű tőkebevonást hajtott végre, és terjeszkedni fog egy újabb blokkláncon is. A tőkeemeléssel bejutott egy elitklubba, az unikornisok közé. 

Az Uniswap a DeFi szektor legnagyobb protokollja, a vezető DEX (decentralizált tőzsde), nem áll le azonban a fejlesztésekkel, ahogy a friss hírek is mutatja. Az egyik szerint 165 millió dollárnyi tőkét vont be egy új finanszírozási körben, ezzel “beteljesíti sorsát”, és az egyszarvú logójáról híres DeFi-vállalat végre valódi unikornissá vált.

Mi is az az unikornis?

A pénzügyi világban ugyanis azokat a cégeket nevezik unikornisnak, amelyek kapitalizációja (a cég piaci összértéke) eléri az egymilliárd dollárt. A jelenlegi ügylet árfolyama 1,7 milliárd dolláros értékelést adott az Uniswap Labsnak – számolt be a Fortune magazin. A Polychain Capital által vezetett tőkebevonási körben az Andreessen Horowitz, a Paradigm, az SV Angel és a Variant Fund nevű híre nagybefektetők is részt vettek.

A decentralizált Uniswap DEX-et fejlesztő, de egyébként centralizált Uniswap Labs cég persze nem egyenlő magával a protokollal, illetve az uniswap (UNI) tokenekkel. A tokenek kapitalizációja ma a Coingecko szerint 4,6 milliárd dollár volt, bőven megelőzve a többi DeFi-protokollt. A zutóbbi időben felülteljesítők voltak például az etherrel összehasonlítva.

Aranybánya, lassan nyíló ajtókkal

Az UNI tokeneket azonban nem mindenki tartja jó befektetésnek, egyrészt az Uniswap protokoll irányítási problémái miatt. Másrészt a protokoll bevételeiből a token-tulajdonosok a szabályok szerint eddig nem részesedtek. De ez lassan változhat.

Az Uniswap ugyanis az egyik legnagyobb bevételt felmutató protokoll, valóságos aranybánya. Egyetlen hét alatt 853 ezer dollár bevétele származott forgalmi jutalékokból, ami az Ethereum rendszer után a legtöbb a kripovilágban a Cryptofees.info oldal szerint:

Blokkláncok és protokollok díjbevételei, élen az Uniswap. 2022. Október 14-ig. (Cryptofees.info)
Blokkláncok és protokollok díjbevételei, élen az Uniswap. 2022. Október 14-ig. (Cryptofees.info)

Júliusban pedig az Uniswap közössége megszavazta a “díjkapcsoló” bekapcsolását. E javaslat értelmében az Uniswap V3 szoftververziójában a díjbevételek egy kisebb részét már az UNI token-tulajdonosoknak irányítanák át. Ezáltal a sokat kritizált, pusztán szavazásra jó (governance) UNI tokent olyanná alakítanák, amely valódi hozamot termel a tulajdonosai számára.

Kapcsolódó cikk: Itt az új kriptovaluta pénzkereseti narratíva, a reálhozam

Az Uniswap az elit klubban

A Uniswap Labs így mostantól csatlakozik egy olyan nagyon elit klubhoz, amelyben az OpenSea, az Alchemy, a Dapper Labs, a Yuga Labs, a Sky Mavis, a Phantom Network és a 0x van. Ez hét olyan DeFi-vállalat, amely a CB Insights szerint az egymilliárd dolláros értéket is meghaladva már elérte az unikornis státuszt. Az OpenSea NFT-platformot szervező vállalat vezeti a rangsort 13,3 milliárd dolláros értékeléssel.

Uniswap a Layer 2 hálózatokon

Pénteken az Uniswap tokentulajdonosok elsöprő többséggel megszavazták a DEX telepítését az Ethereumon működő zkSync Layer 2 hálózaton is.  Ez a terjeszkedés ráadásul egy olyan időszakban folyik, amikor a kriptovaluta-piac küzd, hogy egy súlyos medvepiacot éljen túl, amelyet az USA-ban és a világ más részeiben is szárnyaló infláció  és kamatlábak mélyítettek el.

Az Uniswap egyébként működik már a Polygon, az Arbitrum és az Optimism Layer 2-láncokon is.

Kapcsolódó cikkeink:

Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Nem annyira demokratikus az Uniswap szavazórendszere, mint azt gondolnánk

Egyes indikátorok szerint tovább csökken a DeFi aktivitás, de ez csak nézőpont kérdése

Címlapkép forrása: Unikornis-fantázia, Pixabay.com