Egy nap alatt elkapkodták a Horvát Posta exkluzív kripto-bélyegeit

Az első Horvátországban kibocsátott bélyeg évfordulójának alkalmából a Horvát Posta kiadta az első kriptográfiai alapon hitelesített tokenizált bélyeggyűjteményét. A bélyegeket öt kategóriában állították ki, öt különböző motívummal, amelyek különböző közlekedési eszközöket ábrázolnak: kisteherautó (60 000 darabot), vonat (25 000), hajó (10 000), repülőgép (4000) és drón (1000).

A Horvát Posta mintegy 100 000 bélyeget bocsát ki és 50 kunába, körülbelül 2400 forintba kerülnek a szuvenírnek szánt darabok, amiket természetesen kriptovalutákért is meg lehet vásárolni.

A kriptográfiai alapú eredetiségét a bélyegeknek a dinamikusan fejlődő horvát blockchain közösséggel együttműködve alkották meg, írja a Crobitcoin helyi portál, amire a Bitx cég közreműködésével digitális tokeneket is generáltak Postereum néven. A kripto-bélyeg tartalmazza a bélyeg aktiválásához és transzferjához szükséges összes információt, a fizikai bélyeget, a seed kifejezést, szériaszámot és az eredetiséget igazoló QR-kódot is.

A horvát kripto-bélyeg az analóg és a digitális világ kombinációjaként jött létre. Mivel minden analóg bélyeg reprezentálva lett egy digitális token formájában is az Ethereum blokkláncán, a termék kriptográfiai része potenciálisan örök életű, ami az amortizációt és az elévülés fogalmát is új perspektívákba helyezi. Az ERC721 szabványú nem helyettesíthető tokenek (non-fungible token, értsd: egyedi) gyűjtőértékkel rendelkeznek hasonlóan a fizikai bélyegekhez, ami azt jelenti, hogy a digitális kollekciós piac növekedésével a digitális bélyeggyűjtemények is értéknövekedésen mehetnek keresztül a jövőben.

A kripto-bélyeg megvásárolható az összes nagyobb horvát postahivatalban, az www.epostshop.hr webshopban, illetve a hírek szerint az 500 exkluzív kripto.posta.hr/ oldalon bitcoinért, etherért és más kriptovalutákért megrendelhető limitált darabot 16 óra alatt elkapkodták.

A kripto-bélyeg akció a bélyeg világnapja megemlékezés keretében történt ugyanis 180 évvel ezelőtt adták ki a világ első postai bélyegét, a „Penny Black” -et. Ugyan a digitális bélyeggyűjtemények kora még várat magára, de az már világos, hogy a ritka tárgyak iránti gyűjtési szenvedély nem fog eltűnni a digitalizáció előretörésével.

A Horvát Posta – szemben a Magyar Postával – különösen nyitott az alternatív digitális technológiák iránt. Múlt év decembere óta például 55 nagyvárosi fiókjában kriptovalutákat is lehet vásárolni és eladni.