Egy nukleáris mérnök titkosított adatokat árult egy FBI ügynöknek kriptóért

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az FBI ügynök több tízezer dollár értékű kriptovalutával fizetett egy nukleáris mérnöknek, titkos adatokat tartalmazó SD-kártyákért cserébe.

Nyugat-Virginiában egy nukleáris mérnököt és feleségét kémkedésért és bizalmas adatok értékesítéséért tartóztattak le a hatóságok. A házaspár közel egy évig juttatott titkos információkat nukleáris meghajtású hadihajók terveiről egy beépített FBI ügynöknek, aki kriptovalutában fizetett a bizalmas adatokért.

Jonathan és Diana Toebbe-t október 9-én, szombaton vette őrizetbe az FBI és a Tengerészeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (NCIS). Október 12-én , kedden kerül majd sor a szövetségi bírósági tárgyalásra.

Merrick B. Garland főügyész közleménye szerint:

„A vád: nukleáris tengeralattjáró hajóink terveinek kiszivárogtatása idegen országok felé.”

Jonathan Toebbe nukleáris mérnökként szolgált a Naval Nuclear Propulsion Programban és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának dolgozott.

2020. áprilisában figyelt fel az FBI a Toebbe által küldött egyik csomagra, amely a titkos kommunikációra és információk beszerzésére vonatkozóan tartalmazott adatokat. A mintaadatok átvétele után idén júniusban a titkos ügynök 10 000 dollár értékű kriptovalutával fizetett  Toebbe-nek. A házaspár egy mogyoróvajas szendvicsbe rejtette egy SD-kártyán a kódolt információkat, amiért az ügynök további 20 000 dollár értékű kriptovalutával fizetett. A második titkosított adatcsomagért már 70 000 dollár értékű kriptovalutát utalt át az ügynök. A harmadik átvétele során az FBI lecsapott a házaspárra.

Nem ez volt az első eset, hogy az amerikai szövetségi ügynökségek kriptovalutát használnak egy bűncselekmény feltárásához.

Augusztusban az Egyesült Államok Külügyminisztériuma „jutalmul az igazságszolgáltatásért” weboldalán kriptovalutával fizetett külföldi magas rangú, terrorizmussal gyanúsított személyek leleplezéséért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.