Bitcoin tranzakciók nyomon követésével fülelt le egy pénzmosó orosz rappert az FBI

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az FBI bitcoin tárca aktivitást és egy régi tőzsdefiókot használt bizonyítékként egy orosz rapper elleni vádemelés során, akit pénzmosással gyanúsít.

A hét elején tett tanúvallomásban egy FBI ügynök azt állította, hogy kollégáival elektronikus papír alapú nyomokat használva lepleztek le egy komoly pénzmosó bandát, amit csak QQAAZZ bűnszervezetként említenek a dokumentumban. Makszim Bojko rapperről pedig azt állítják, hogy szorosan kapcsolat fűz a banda vezetőihez.

A QQAAZZ működése egyszerű: bűnözők piszkos fiat pénzét váltottak kriptovalutákra majd vissza. A csoport több tier 1 tőzsdén is aktív volt, köztük a Coinbase-n és a Bitstampon is “Atrofi95” pszeudonéven. A tőzsdék ügyfélazonosító rendszere azonban elárulta valós kilétüket, és az FBI ügynökök képesek voltak visszavezetni a tranzakciókat egy Alekszej Trofimovics nevű illetőre, aki többször is telefonon egyeztetett a rapperrel.

Miután a hatóságok kezébe került Bojko telefonja, azon több képernyőképet is találtak bitcoin tárcacímekről és tranzakciókról. A teljes értéke a tranzakcióknak eléri a 35 000 dollárt. További vizsgálatok után kiderült, hogy ugyanezeket a képeket megtalálták a gyanúsított QQAAZZ tagok telefonjain is.

Az ügynökök először akkor kezdtek gyanakodni, mikor Bojko a feleségével együtt 20 000 dollár készpénzzel akart belépni az Egyesült Államok területére majd a vizsgálat során több képet is találtak a telefonján, amiken nagy köteg pénzzel pózol. Ekkor Bojko még azt állította, hogy a pénzt ingatlanok bérbeadásából és bitcoin befektetés nyomán szerezte.

Az FBI dokumentumból az is kiderül, hogy Bojko számítógépén több beszélgetést is talált egy “gangass” nevű taggal, akinek neve a 2017-ben csődbe ment BTC-e felhasználói között szerepel. Bojko szintén rendelkezett fiókkal a BTC-e tőzsdén, ott a művésznevét “Plinofficial”-t használta váltásra.

 

View this post on Instagram

 

Living Large

A post shared by Plinofficial (@plinofficial) on

Boiko, akit most pénzmosással vádolnak, rapperként tevékenykedik és a saját kiadóján, a Smells Weed Music-en keresztül ad ki albumokat. A hét elején még aktív volt a Twitteren azt írva, hogy “Miamiban valódi zombiföld van. Minden bezárt.” Ha elítélik, akkor akár 10 év szabadságvesztést is kaphat.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.