Bitcoin tranzakciók nyomon követésével fülelt le egy pénzmosó orosz rappert az FBI

Az FBI bitcoin tárca aktivitást és egy régi tőzsdefiókot használt bizonyítékként egy orosz rapper elleni vádemelés során, akit pénzmosással gyanúsít.

A hét elején tett tanúvallomásban egy FBI ügynök azt állította, hogy kollégáival elektronikus papír alapú nyomokat használva lepleztek le egy komoly pénzmosó bandát, amit csak QQAAZZ bűnszervezetként említenek a dokumentumban. Makszim Bojko rapperről pedig azt állítják, hogy szorosan kapcsolat fűz a banda vezetőihez.

A QQAAZZ működése egyszerű: bűnözők piszkos fiat pénzét váltottak kriptovalutákra majd vissza. A csoport több tier 1 tőzsdén is aktív volt, köztük a Coinbase-n és a Bitstampon is “Atrofi95” pszeudonéven. A tőzsdék ügyfélazonosító rendszere azonban elárulta valós kilétüket, és az FBI ügynökök képesek voltak visszavezetni a tranzakciókat egy Alekszej Trofimovics nevű illetőre, aki többször is telefonon egyeztetett a rapperrel.

Miután a hatóságok kezébe került Bojko telefonja, azon több képernyőképet is találtak bitcoin tárcacímekről és tranzakciókról. A teljes értéke a tranzakcióknak eléri a 35 000 dollárt. További vizsgálatok után kiderült, hogy ugyanezeket a képeket megtalálták a gyanúsított QQAAZZ tagok telefonjain is.

Az ügynökök először akkor kezdtek gyanakodni, mikor Bojko a feleségével együtt 20 000 dollár készpénzzel akart belépni az Egyesült Államok területére majd a vizsgálat során több képet is találtak a telefonján, amiken nagy köteg pénzzel pózol. Ekkor Bojko még azt állította, hogy a pénzt ingatlanok bérbeadásából és bitcoin befektetés nyomán szerezte.

Az FBI dokumentumból az is kiderül, hogy Bojko számítógépén több beszélgetést is talált egy “gangass” nevű taggal, akinek neve a 2017-ben csődbe ment BTC-e felhasználói között szerepel. Bojko szintén rendelkezett fiókkal a BTC-e tőzsdén, ott a művésznevét “Plinofficial”-t használta váltásra.

 

View this post on Instagram

 

Living Large

A post shared by Plinofficial (@plinofficial) on

Boiko, akit most pénzmosással vádolnak, rapperként tevékenykedik és a saját kiadóján, a Smells Weed Music-en keresztül ad ki albumokat. A hét elején még aktív volt a Twitteren azt írva, hogy “Miamiban valódi zombiföld van. Minden bezárt.” Ha elítélik, akkor akár 10 év szabadságvesztést is kaphat.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük