Egy politikus szabotálta, hogy az Amazon elfogadja a bitcoint

Meg lett volna rá a lehetőség, hogy az Amazon, a világ legnagyobb e-kereskedelmi felülete is elfogadja a kriptovalutákat fizetőeszközként, de egy aktivista szabotálta az óriás döntését.

Bár még mindig vannak, akik személyes, vagy egyéb okok miatt elzárkóznak a technológiától, a legtöbb vállalat igyekszik felvenni a ritmust fejlődő világunkkal, és elfogadja a bitcoint. A becslések szerint ugyanis az amerikaiak 20%-a rendelkezik már kriptovalutával, így annak bevezetése már-már a vásárlók kényelmét szolgálja. Az Amazon esetében ugyanakkor nem az ügyfelekről, vagy az ügyfélélményről van szó. Ez színtiszta politika.

Saját maga javára szabotálta az Amazon döntését

„Bizalomra van szükség” – jelentette ki Timothy Bray, aki az Amazon Web Services alelnöke volt abban az időszakban, amikor a kriptovaluták ráálltak a globális elfogadás pályájára. Ám saját maga alatt vágta a fát, amikor elárulta, hogy a háttérben szabotálta az Amazon döntéseit, amikor a blokklánc technológiáról vagy a kriptovaluták elfogadásáról volt szó. A férfi ugyanis politikai aktivistaként munkálkodott, a fizetési rendszerekkel kapcsolatban pedig – egyes források szerint – nem éppen rendelkezett megfelelő munkatapasztalattal.

Bray álláspontját egyébként arra az elképzelésre alapozta, hogy a kriptoszcéna vezetői „kihúzták magukat a problémás kormányzati szabályozás alól, aminek volt egy nem túl finom liberalizmus illata”. Mindezt azon emberek elmondásaira alapozta, akikkel 2014-ben találkozott, amikor nem mellesleg a technológiai óriások a Wikileaks miatt, a nyilvánosság pedig a Brexit és Donald Trump döntései miatt tombolt. De a Bitcoinnak nem igazán volt köze a kormányhoz.

Sok minden elmondható ugyanis a kriptovalutáról, de azt tegyük hozzá, hogy a BTC elhozta a szükséges technológiai újítást, méghozzá annak a nyers formáját, amiért nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyszerűen nem veszünk róla tudomást. Vegyük csak a blokklánc technológiát, melyet már a hadsereg és olyan rendszerek is használnak, ahol az adatok hitelessége kiemelkedően fontos. S bár az Amazon döntése, hogy biztosítja-e a kriptovalutával történő fizetést, nem a vállalat dolga megszabni, hogy a felhasználók milyen fizetési módot preferálnak. Ha pedig fenn akarja tartani pozícióját, érdemes fontolóra vennie, hogy a politikai szabotálás nem feltétlenül volt előnyös – pláne nem most, amikor a lakosság 20 százaléka ellen kíván fellépni.