Egyiptomban a felhasználók számára nem elérhetőek a legnagyobb kriptotőzsdék

Nem férnek hozzá az egyiptomi klinesek a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéihez.

Az ISP TE (Egyiptomi Távközlési Társaság) szolgáltatóra előfizető felhasználók azt tapasztalták, hogy már napok óta nem férhetnek hozzá a legismertebb kriptovaluta tőzsdék, mint a Binance, a Coinbase, a Bitfinex, a Kraken és a Bitstamp felületéhez.

Valójában az internetszolgáltató ellenőrzi a felhasználók tevékenységét és blokkol bizonyos címeket, feketelistára téve ezzel a legnépszerűbb kriptotőzsdéket. A leleményesebbek valamilyen VPN szolgáltatást vettek igénybe, amely lehetővé teszi az ország IP-címének megváltoztatását. A már említett platformok tiltásával kapcsolatosan csak az az érdekes, hogy például a Poloniex, a Huobi, a Bittrex, és a Gemini felületét nem érintette a blokkolás.

A tiltás természetesen a legnagyobb kriptotőzsdék felhasználói között óriási felháborodást keltett. Sokan azt feltételezik, hogy a kormány játszadozik az emberekkel, hiszen a legnagyobb internetszolgáltató a komány kezében van, így gyakorlatilag bármit letilthatnak, ami az amúgy erős cenzúrájáról híres egyiptomi államvezetésnek nem tetszik.

Kapcsolódó: Egyiptomban börtön vár az újságírókra, ha vitatják a kormány COVID intézkedéseit

De mi is a célja az öt legnagyobb kriptotőzsde letiltásának?

Az afrikai országban erős kontroll működik az állam részéről. A szabad véleménynyilvánítást már hírből sem ismerik az állampolgárok. A kormány könnyen korlátozhat bármit, nyomást gyakorolva a lakosságra, hiszen ha az egyiptomi emberek nagy része kriptovalutát kezdene el használni, az állam nem tudná kontrollálni a pénzmozgásokat. Emellett fontos megemlíteni azt, hogy tavaly egy új banktörvény megtiltotta az olyan platformok létrehozását és üzemeltetését, amelyek segítségével kriptovalutát lehet venni és eladni. Csak és kizárólag a központi bank speciális engedélyével rendelkező kriptovaluta tőzsdék működhetnek tovább az országban, mely engedély beszerzése nem egyszerű.