Egymillió dolláros éves fizetések is vannak a kriptó szektorban

Miközben gyakorlatilag az egész kriptó téma mainstream hírfolyamba robbanása óta csak a befektetők kerültek a fókuszba, az ipar dolgozóinak körében a havi 5-10 millió forintos fizetések sem ritkák. A kriptovaluta befektetések a befektetők számára mindig is kicsit hullámvasút szerűen működtek. Egyszer pár hónap alatt több száz százalékos profitot lehet elérni, máskor az árfolyam akár egy évre is a béka segge alá kerül. Mindeközben az iparban dolgozó programozók, fejlesztők és menedzserek nyugodtan élvezik a sokszor égbekiáltóan magas fix, kiszámítható fizetésüket. A Forbes.com magazin most megszólaltatott a témában pár iparági dolgozót. De mit kell tudni ahhoz, hogy valakinek ilyen álommelója legyen?

Nem kell választani a diós és a mákos bejgli között ha mindkettőre telik

Az, hogy tudni kell folyékonyan, tökéletesen angolul azt ugyebár alap, hiszen mind a programozás, mind a nemzetközi kommunikáció nyelve az angol. Ez gyakran alapból a világ számos régiójából származó, együtt dolgozó fejlesztők egyetlen közös nyelve is. A legmagasabb fizetéseknek a szoftvermérnökök örülhetnek, akik közvetlenül felelősek a blokklánc működésének szolgáló algoritmus fejlesztésért, és a hálózat kiépítéséért. A legjobbak az évi 1 millió dollár közeli fizetés mellé akár félmillió dolláros nagyságrendű részvénycsomagot, és teljesítményfüggően akár 15 százalékos az alapfizetésen felüli bónuszt is kaphatnak. A kriptó szektoron belüli fizetések határa a fejlesztőknél tehát valahol az évi 1,5 millió dollárnál, azaz havi közel 40 millió forintnál van.  Ez persze csak a született zseniknek elérhető kategória.

Egy másik infrastruktúra programozó, akinek a feladatkörei főleg a hálózat működtetésének IT adminisztrációjához, mintsem tényleges kódíráshoz kapcsolódnak, azt nyilatkozta, hogy a 237,000 dolláros alapfizetése és a 35,550 dolláros bónusza mellé a tavalyi év után 400,000 dollár értékű részvénycsomag jutalomra is jogosult volt. Igaz ez a fajta jutalom, csak addig értékes, amíg jól megy a részvények árfolyama. Ez összegezve már “csupán” havi 12 millió forint.

Egy szabadúszó programozó pedig arról számolt be, hogy amikor egy névtelen fórumon tanácsot kért, hogy tapasztalt programozóként, de a témában újoncként milyen fizetési ajánlat tekinthető fairnek, akkor a többség 170,000 dollár körüli alapfizetésekről és további 170,000 dollár értékű részvénycsomagról beszélt. Ez tehát egy tapasztalt, de a témában újonc programozó átlagosan elvárható alapfizetése. Havi 14166 dollár, azaz körülbelül 4,5 millió forint. Igaz, ebből még adózni is kell, hiszen ezek bruttó értékek.