Egyre decentralizáltabb a Bitcoin hálózata

A Canaccord Genuity Group jelentése szerint a Bitcoin egyre decentralizáltabb formát ölt a bányászati metrikáik alapján.

A februárban publikált jelentésük szerint a Bitcoin korábban sokkal centralizáltabb volt mint most, különösképp a hashráta disztribúció tekintetében. Azonban az évek során vérre menő bányász chipgyártók közötti verseny hatására csökkenésnek indult a centralizáció.

A Canaccord szerint 2014 közepén a GHash.IO irányította a teljes bitcoin hashráta 50 százalékát, ami a legnagyobb kriptopénzt sebezhetővé tette az 51%-os támadásokkal szemben (a hálózati hasherő többségének felügyelete potenciálian a tranzakciók felülírását eredményezheti a támadók által).

2019-re azonban egyetlen bányászpool sem rendelkezik több mint 20 százalékkal a Bitcoin hálózat teljes hashrátájából. Öt poolnak van 10-20%-os részesedése és a maradék poolok hashrátája a 10 százalékot se éri el.

A növekvő Bitcoin decentralizáció fundamentális pozitívum, állítja a Canaccord mivel a számos tényező közül az egyik legfontosabb fejlemény, hogy egyre könnyebbé vált az évek során bitcoin bányász chipek beszerzése köszönhetően az ASIC innováció lelassult, ami egy szélesebb lábakon nyugvó versenyhez jutott a blokkjutalomért.

A Bitmain például egyre jobban oda kell hogy figyeljen a Canaan Creative cégre, mivel az Antminer S9 óta nem tudott egyetlen jelentős innovációval sem előrukkolni. A verseny erősödésével a Canaan Creative-nak esélye van, hogy egy szélesebb rétegnek értékesítse a hardverjait, melyek ma már hatékonyan megállják a helyüket a Bitmainnel szemben is.

A jelentés az ARK Invest egyik jelentését citálja, mely a Bitcoin centralizációját a Herfindahl-Hirschman indexxel (HHI) méri és a 2013-as 3 000-ről 1 200-ra esett vissza.

A HHI indexet a piaci koncentráció mérésére használják. Az 1500 alatti érték nagy versenyt jelent, az 1500 és 2000 közötti érték mérsékelt versenyt jelent a HHI 2500 fölött magas piaci koncentráltságot indukál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük