Egyre csökken az Ethereum dominanciája az NFT-k piacán

Alapvetően ha az NFT piacról beszélünk, akkor szinte mindig az Ethereum hálózatára gondolunk. Hiszen jelenleg is ez a hálózat uralja az NFT-k világát. A JPMorgan Chase frissen közzétett adatai viszont azt mutatják, hogy ez a dominancia egyre inkább csökken. Anno 95% körül volt az Ethereum hálózatának részesedése az NFT-k piacából. Viszont most már “csak” 80% körül van ez az arány a bank adatai szerint.

A Solana egyértelműen jobban teljesít az Ethereumnál az NFT-k világában

Az is egyértelműen látszik, hogy a második legnagyobb kriptovaluta fő ellenfele a Solana (SOL) lánca lesz, amely egyre növekvő szeletet hasít ki az NFT piacból. Egyre több fejlesztő és felhasználó dönt úgy minden nap, hogy inkább a Solana hálózatát használja a nem helyettesítő tokenjei létrehozásához. A fő ok, amiért a Solana jobb alternatíva, mint az Ethereum, az, hogy a hálózata jóval fenntarthatóbb és stabilabb. Hiszen az új tokenek létrehozásával kapcsolatban nagyon sokszor az a kritika éri az NFT piacokat, hogy környezetvédelmileg is komoly károkat okoznak a piac pörgetésével.

Solana

Ezzel szemben a Solana jóval fenntarthatóbb módot képvisel NFT-k létrehozására és még olcsóbb is. Mert a legzsúfoltabb időszakokban az Ethereum hálózatán 50 dollárt is felszámolnak egy tranzakcióért. És az Ethereum fanatikusai amiatt is aggódhatnak, hogy a hálózat sokat veszített vezető szerepéből a decentralizált pénzügyek világában is. Ez is főleg annak tudható be, hogy a vetélytársakhoz képest az Ethereum komolyan le van maradva, már ami a hálózat skálázhatóságát illeti. Mindenesetre azért temetni nem érdemes az Ethereumot, mert a Solana még nagyon messze áll attól, hogy a legtöbb metrikában lekörözze riválisát. Jelenleg az Ethereum teljes piaci kapitalizációja 376 milliárd amerikai dollár. Ezzel szemben a Solana esetén ez a szám 43 millárd dollár.