Ethereum és Solana versenyfutás – melyik lánc lesz jobb 2024-ben?

A széleskörű piaci trendet követve az Ethereum és a Solana is komoly kereskedési aktivitást mutatott az elmúlt napban, ahogy az ETH ( ETH Price ETH Price )és SOL coinok ára ( SOL Price SOL Price ) is megindult felfelé. Viszont ha mélyebbre ásunk egy kicsit, érdekes tényt szúrhatunk ki. A Solana az aktivitás tekintetében megelőzte az Ethereumot, most már több aktív címmel büszkélkedhet és a kereskedési volumen is nagyobb a Solanán. Az Ethereum aktív címek száma már jó ideje stagnál, viszont a Solana aktív címek száma átlépte az 1 milliót.

De a Santiment egyik elemzéséből még az is leszűrhető, hogy a SOL a közösségi megítélés tekintetében is jobban teljesít az ETH-nál. Úgyhogy megint felröppent a nyitott kérdés – 2024 lesz az év, amikor a Solana végleg lenyomja az Ethereum láncát? Erről az Ethereum kutatással foglalkozó Justin Drake és a Solana társalapító Anatoly Yakovenko is komoly vitába bonyolódott a Bankless néven futó podcastben.

Az Ethereum vagy a Solana előtt áll ígéretesebb jövő?

Drake szerint a legjobb dolog a Solanában az, hogy egészséges és értékelhető versenyt biztosít az Ethereum számára. Yakovenko elismerően nyilatkozott az Ethereumról, hogy előtérbe helyezte a biztonság kérdését a skálázhatósággal szemben. És azt is kiemelte, hogy hatalmas hálózatról van szó. Amely olyan pozícióban van az első réteges láncok között, ahova mindenki kerülni szeretne. Sőt, Yakovenko szerint az Ethereum a Bitcoin felett van több tekintetben is. Ilyen hálózati paraméterek például a likviditás, érettség és biztonság. Így a Solana alapító szerint előre elrendeltetett, hogy megelőzze a Bitcoint és minden blokkláncok legjobbja legyen.

A beszélgetésben, ami vita helyett inkább egymás dicsérése volt néhány odaszúrás mellett, az is elhangzott Drake részéről, hogy a SOL fejlesztők fő célja a felhasználói termékek előállítása. És nem az infrastruktúrára fókuszálnak. Ez egyébként tökéletesen igazolja azt is, hogy miért van 100 milliárd dollár felett a hálózat értéke. Raoul Pal, a Real Vision és a Global Macro Investor vezérigazgatója az ETH 2020-as felemelkedésével párhuzamot vonva arról beszélt, hogy hasonló utat lát a Solana előtt, mint amit az Ethereum járt be korábban.