Egyre több böngészőn érhetők el a decentralizált honlapok

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Unstoppable Domains .crypto végződésű domain neveket értékesítő startup a Cloudflare webes infrastruktúráját használva teszi láthatóvá a blokkláncon hosztolt .crypto domaineket a böngészőkben.

A Cloudflare Distributed Web Resolver technológiája az IPFS elosztott fájlrendszerben tárolt webes tartalmakat teszi láthatóvá a normál böngészőkben. Ezek a honlapok általában .crypto és .zil (Ziliqua blokklánca után) végződésűek és eddig egy extra böngészőbővítmény letöltésével voltak csak láthatók.

Hála az Unstoppable és a Cloudflare közötti együttműködésnek, mindez a múlté és mostantól ugyanúgy megjelennek ezek a honlapok, mintha .com vagy .hu domain nevet írnának a böngészőbe.

A decentralizált honlapok legfőbb előnye, hogy azok 100%-ban a tulajdonosuké köztes szereplők nélkül, mint amilyenek a domain név szolgáltatók és webtárhely hosztok (mint GoDaddy, Forpsi). A .crypto domain nevek autentikációja és tulajdonos-hitelesítése a blokkláncon privát kulccsal történik, ami azt is jelenti hogy egyetlen egyszer kell csak megvenni a nevet és az onnantól permanensen az adott Ethereum tárcához van kapcsolva (természetesen lehet adni-venni a .crypto domain neveket is, ahogy az ERC20 tokeneket is).

“Akkor, mikor az adatszivárgás mindennapos, mialatt a személyes adatok védelme és a digitális eszközök tulajdonjoga mindenek felett álló, sok innovatív személy és vállalkozás megkérdőjelezi a központosított irányítás létjogosultságát,” véli Matthew Gould, az Unstoppable Domains ügyvezetője. “Ez a rendszer más. Visszaadja az irányítást azok kezébe, akiknél lenni kell, vissza a felhasználók kezébe.”

banner

A szolgáltatás DNS over HTTPS (DoH) protokollt használ, ami biztonságosabb a hagyományos DNS-ekkel szemben.

.crypto domain nevek akár már 40 dollárért is megvásárolhatóak az Unstoppable Domains honlapján keresztül ITT. A bitcoinbazis.crypto domain nevet már lefoglaltuk, a portálsablon egyelőre meglehetősen szimpla és statikus, de a technológia fejlődésével párhuzamosan tervezzük Magyarország legelső decentralizált hírportálját elindítani. Hogy látni lehessen az IFPS .crypto portálokat, módosítani kell a böngésződ beállításain. További infót az egy percet igénylő módosításokról itt találtok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.