Egyre többen birtokolnak bitcoint: ez a garnélák és a bálnák harca!

Egy friss elemzés azt mutatja, hogy a kisebb mennyiségű bitcoint birtokló címek komoly felvásárlói tényezőt képviselnek az egy évvel előtthöz képest gyengécske BTCUSD piacokon, és segítenek erős ellenállás szinteket kialakítani. Viszont még mindig a bálnák birtokolják a legtöbb érmét, négyszer annyit, mint a kisebb mennyiséggel bíró tárcacímek. A Glassnode elemzése vizuálisan bemutatja, hogy a kis mennyiségű BTC-t birtokoló címek tovább gyűjtögetnek, miközben a bálnákra inkább az értékesítés jellemző. A 10 BTC-nél kevesebbet birtokló címeket rákoknak, garnéláknak is szokták nevezni, míg a bálnák azok a címek és tulajdonosok, amelyekben 1000-nél is több bitcoin pihen.

A bálnák folyamatosan értékesítenek

Az adatok azt mutatják, hogy a medvepiacon a bitcoin garnélák 14%-ról 15.3%-ra növelték a részesedésüket a bitcoin kínálati tortán/ábrán. Azt mondjuk már ettől az elemzéstől függetlenül is lehetett látni, hogy a bitcoin 20 ezer dolláros árfolyamsávba zuhanása nagyon vonzó befektetéssé varázsolta a BTC-t a kisbefektetők számára. A piac történetében pont ezen időszak alatt vásároltak a legkisebb befektetők a legtöbbet, közel 60,500 BTC-t havonta. Ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy ez a BTC birtokos csoport egyre nagyobb szerepet játszik a támasz szintek kialakításában a medvepiacokon.

Glassnode

A növekedés csak gyorsult az elmúlt hónapokban, ahogy egyre bizonytalanabb gazdasági környezet van kialakulóban. Geopolitikai problémák a világ minden részén éreztetik hatásukat. A számok azt mutatják, hogy a kisbefektetők, bitcoin garnélák nem csak ott vannak a hálózaton, de nagyban hozzájárulnak a növekedéshez is, a medvepiac ellenére. Viszont a bitcoin bálnák az év eleje óta folyamatosan értékesítik készleteiket. Egy legutóbbi Arcane elemzés is kimutatta, hogy a nagybefektetők a Terra ökoszisztémájának összeomlása óta 236 ezernél is több BTC-t adtak el.

Arcane

Specifikus példa például a Tesla, amit nyugodt szívvel sorolhatunk bálna kategóriába, amely az időszakban az összes BTC-jének 75%-át eladta. Ennek az oka abban keresendő, hogy a bálnák a coinjaikkal erős mínuszban vannak. Az eladással csökkenteni tudják a kockázatát a nagyobb veszteségnek. Persze azért óriási csökkenésről nem beszélünk, a bálnák még mindig 10 millió körüli BTC-n pöffeszkednek, legyen szó tőzsdék hidegtárca címéről, vagy a toxikus 3AC típusú befektetési társaságokról.

A hálózat szempontjából mindenesetre kifejezetten üdvös, ha a kisbefektetők birtokolják a rendelkezésre álló kínálatból a legtöbb coint és nem a nagybefektetők. Ez csökkenti a volatilitást és jóval decentralizáltabbá teszi a kínálatot.