A bálnák kezében összpontosul a bitcoin kínálat 45,6%-a

Úgy tűnik a bitcoin bálnák kihasználják az alacsony árfolyamot, havonta átlagosan 140 ezer BTC-t vásárolnak a medvepiacon.

A Glassnode kriptoelemző platform adatai szerint a bitcoin bálnák kihasználják a mostani medvepiaci helyzetet, és folyamatosan vásárolnak a kriptovalutából. Ezek a folyamatos felvásárlások vezettek ahhoz, hogy mára a bálnák a piaci kínálat 45,6%-át birtokolják, ez az arány pedig várhatóan még tovább fog nőni, ugyanis ezek a befektetők havonta átlagosan 140 ezer BTC-t vásárolnak közvetlenül a tőzsdékről. Bitcoin bálnáról egyébként akkor beszélünk, ha a befektető több mint 1000 BTC-vel rendelkezik.

A bálnák bitcoin felhalmozása áprilisban kezdődött, és még most is tart, amikor a kriptovaluta árfolyama 20 ezer dollár alatt van. A felhalmozás mértéke már meghaladta mind 2020, mind 2021 második félévének számait, viszont elmarad 2021 első félévétől. A 45,6%-os arány egyébként 8,69 millió bitcoint jelent, ami történelmi csúcsnak tekinthető, a mostani tendenciából kiindulva pedig a bálnák birtoklásának aránya még tovább fog nőni.

A kisbefektetők is intenzív vásárlásba kezdtek

Azt egyelőre nem tudni, hogy a bálnák fel fogják-e halmozni a kínálat 50%-át, mielőtt véget ér a jelenlegi medvepiaci helyzet. Az viszont biztos, hogy a bálnáknak most minden eddiginél nagyobb befolyásuk van az árfolyamra, ami aligha jelent jót.

Ugyanakkor a Glassnode szerint nem csak a bálnák, de a kevesebb mint 1 BTC-vel rendelkező tulajdonosok is agresszív vásárlásba kezdtek. A kisbefektetők jelenleg 1,12 millió BTC-t birtokolnak és havonta átlagosan 36 750 bitcoint vásárolnak, ilyen vásárlási ütemre 2020 márciusa óta nem volt példa. Egyébként a kisbefektetők tulajdonában lévő 1,12 millió BTC a kínálat 5,87%-ának felel meg.