Eközben Prágában…

… a bitcoin bányászat egy politikai vita tárgyát képezi a miniszterelnök és a Cseh Kalózpárt között. Andrej Babiš miniszterelnök azzal gyanúsítja a pártot, hogy nem tesz semmit az IT-szektor javulásáért kivéve, hogy bitcoint bányászik.

Egy nap a cseh politikában, mint itthon, csak pár szinttel fölöttünk

Cseh KalózpártA helyi gazdasági lap, a Hospodářské Noviny publikációja szerint a Cseh Kalózpárt tagja Jakub Michalek kérdőre vonta a miniszterelnököt, Andrej Babišt, a korábban beígért elektronikus adatbázis fejlesztésének állapotával kapcsolatban.

A miniszterelnök a kérdésre csak annyit válaszolt, az ellenzéknek nincs jogosultsága a dologról kérdezni mivel semmi másról nem tudnak beszélni mint a bitcoin bányászatról (kritika gyanánt: a Cseh Köztársaságban bitcoin bányászatról lehet kérdezősködni a parlamentben mialatt idehaza szabadságharc, migráncsozás a téma a továbbra is? De 20. századi).

Babiš a következőket válaszolta Kalózpárt képviselőjének:

[…] olyan sokat beszélt róla, de nem csinált mást mint bitcoint bányászott. Elvárjuk [a pártjától] hogy aktiválja magát.

A gyanúsítgatásra Michalek a pénzügyminiszter stratégiáját agymosásnak nevezte. Ami minket itt pár száz kilométerrel arrébb szinkronban levert a székről, hogy egy tíz milliós ország első embere egyáltalán ilyet a szájára vesz (a kontextust itt érdemes hanyagolni).

A cseh miniszterelnök a Reflex oldal egyik borítóképén

A Cseh Kalózpártról

A 2009-ben alapított Cseh Kalózpárt az ország legfiatalabb pártja és 22 (!!!!!) helyet foglal a 200 fős képviselőházban. Fő szlogenjei közé tartozik a politikai transzparencia, a korrupcióellenesség, e-kormányzás és a civil jogok védelme.

Az, hogy egyesek a kriptopénzekkel asszociálják a pártot nem is tűnik olyan súlyos vádnak, mivel a fenti szlogenek kifejezetten összecsengenek a decentralizált, individualista, technokrata és transzparencia elveit nagyra értékelő kriptopénzes réteg mentalitásával.

A miniszterelnöki gyanú arra vezethető vissza, hogy a Cseh Kalózpárt képviselőjeként kapott lakást a párt bitcoin bányászatra használja. A pár a gyanúsítgatásra csak annyit felelt, a számítógépek segítettek felfűteni a lakást.

Mi a helyzet Csehországban a kriptopénzekkel?

Egy korábbi cikkében a Hospodářské Noviny arról írt, a kriptopénzek lassan megváltoztatják  a pénzügyein világát és a becslések szerint több mint 1000 webshop fogad el kriptovalutákat.

Magyarországon jó ha talán pár tucatról tudunk (ha netán tudtok újról, kérjük jelezzétek: https://www.bitcoinbazis.hu/kriptopenz-elfogadohelyek-terkep/ ).

A cseh főváros egy élénk és dinamikus kriptopénz közösséggel rendelkezik, rendszeresek a meetupok, konferenciák és találkozók, és itt székel a legendás Paralelni Polis kriptoanarchista csoport, melynek pozsonyi ága anno egy szép kis bitcoin jelet vetített a Szlovák Nemzeti Bank épületére.

Az egyelőre még nem eldöntött, hogy a Cseh Kalózpárt valóban bányászik-e bitcoint (reméljük), de az biztos, egy ilyen fontos politikai szövetséges, mint amellyel a kriptopénzek rendelkeznek a Cseh Köztársaságban, nem sok helyütt akad. Különösen nem Magyarországon és ha mégis, kérjük jelezze.

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

Bitcoin
1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC

Ether és ERC20 tokenek
0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.