Kriptopénz bányászat a koleszszobában

Ahogy a kriptopénzek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, úgy kezd egyre többeket foglalkoztatni a bányászat is. Nem meglepő tehát, hogy pont a technológia iránt érdeklődő legfiatalabbak, a főiskolások és egyetemisták kihasználják a lehetőségeiket. Sok helyen folyik kriptopénz bányászat a koleszszobában.

Kriptopénz bányászat a koleszszobában

A Quarz egy átfogó cikkben mutatja be pár amerikai egyetemista életét, akik a kollégiumi szobájukban álltak neki a kriptopénz bányászatnak. A technológia iránt fogékony generáció egyre érdeklődöbb a kriptopénzek iránt, a kollégiumi szobában pedig a havi díj tartalmazza a villanyszámla költségeit is. Ezért tulajdonképpen fenntartási költségek nélkül tudják futtatni a bányászgépeket a diákok a koleszszobában.

koleszszobában bányászat - az új trendi az USA-banMark, az MIT egyik diákja 2016 óta foglalkozik kriptopénzekkel. Kezdetben a Nicehash oldalán keresztül adta bérbe a bányászati erőforrását – mely az utóbbi időben több nehézségen is átment a hekker támadástól az igazgató lemondásáig. Korábban is rendelkezett egy erős számítógéppel a tanulmányai és az online játékok miatt. A teljes neve elhallgatását érhető okokból kérő Mark elmondta, hogy a kezdeti proftiját újabb és újabb hardverekbe forgatta, majd áttért az Ethereum bányászatra. Egyik professzorától több olcsó géphez is hozzájutott, melyeket új videokártyával bővítve hatékony bányászgéppé tudott alakítani. Mark digitális portfóliója mára 20 000 dollárrá nőtte ki magát. De nem ő az egyetlen, Mark elmondása szerint még kb 30 hasonló szobában zajlik kriptopénz bányászat az egyetemen.

Az egyetem nem tud természetesen Mark és társai tevékeynségéről és nagyon odafigyelnek rá, hogy ne terheljék túl a hálózatot. Az MIT az áramfogyasztást épület szinten méri, nem pedig szobákra lebontva ezért a néhány szoba extra fogyasztása elsikkadhat a többi között. A diákok azzal védekeznek, hogy az internet és áramfogyasztás költségei benne vannak a tandíjban úgyis.

Sok a  potyautas bányász világszerte

Bár azt nem lehet tudni hány Markhoz hasonló diák bányászik kriptopénzt koleszban világszerte, de a számok bizonyára növekednek, ahogy egyre többen ismerkednek a technológiával. Bár a bitcoin bányászathoz speciális hardverre van szükség, még sok olyan kriptopénz elérhető a piacon, melyek otthoni számítógépekkel és jobb videokártyával jövedelmezően bányászhatóak.

Éppen ezért előfordult már, hogy valaki a munkahelyi gépét használta fel kriptopénz bányászatra. A Krím félszigeten októberben kirúgtak két kormányzati dolgozót, mert engedély nélkül kriptopénz bányászatra használták fel a minisztérium gépeit.

Mi is sokszor kapunk olyan megkeresést, hogy milyen gépet érdemes összerakni, az árammal nem kell törődni, mert ingyen van. Ne feledjük, a GPU rigek és az ASIC gépek egyaránt fölöttébb zajos gépek, hogy a hőkibocsátást ne is említsük. Reméljük nem ültettünk bogarakat a magyar egyetemek, középiskolások koleszosainak fülébe és ha igen, akkor csak óvatosan 🤐.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük