El lehetne adni az orosz gázt bitcoinért?

Már március végén bejelentették az oroszok az olaj és földgáz bitcoinért történő értékesítésének lehetőségét, ennek gyakorlati megvalósítása azonban több problémába is belefuthat. Mi áll valójában az orosz gáz és a bitcoin útjában?

Március 24-én az orosz Duma energetikáért felelős vezetője, Pavel Zavalnij bejelentette, hogy az orosz olaj- és gázexportért cserébe új valutákat is elfogadnak – persze annak függvényében, hogy éppen oroszbarát vagy éppen -ellenes országról van szó. Az akkori bejelentés szerint a „nem-baráti” országok csak rubelért vagy aranyért vásárolhatnák meg ezeket az erőforrásokat, míg a baráti országok, mint Kína vagy Törökország, saját nemzeti valutájuk vagy akár kriptovaluták fejében is megszerezhetik ezeket.

A kriptovaluták mint a gazdasági szankciókat potenciálisan megkerülő eszközök már több oldalról is felmerültek problémás kérdésként. Az ukránok felszólították például a kriptovaluta tőzsdék platformjait, hogy függesszék fel az oroszok hozzáférést az oldalakhoz, melyre vegyes reakciók érkeztek a tőzsdéktől. A legnagyobb tűz alá a Binance került, amely állítólagosan a szankciók ellenére is folytatta az együttműködést az orosz kormánnyal. Az orosz aktivitás egyébként a nyilvánosan elérhető adatokból is látszott az oldalon, hiszen február végén, a szankciók bejelentését követően a szokásos kb. 10 millió dolláros kereskedelmi volumen az USDT/RUB piacán több, mint a háromszorosára emelkedett. A Binance végül április végén vezetett be korlátozásokat: pl. limitet állított be a több, mint 10 ezer eurót birtokló orosz felhasználóknak, illetve az orosz kormányhoz közeli emberek hozzáférést blokkolta.

Alkalmas-e a bitcoin az orosz gáz- és olajexport kifizetésére?

A kérdés azonban továbbra is fennáll: alkalmas lenne egyáltalán a bitcoin arra, hogy az oroszok a szankciókat megkerülve a kriptopénzért cserébe értékesítsék az olajat és földgázt? Nos, a szakértők szerint több ok is szól a kriptopénz ellen ez esetben.

Egyrészről a bitcoin híres volatilitása egyáltalán nem teszi ideálissá arra, hogy hosszú távon BTC-t fogadjanak el az orosz gáz esetében; főleg akkor nem, ha a hírek igaznak bizonyulnak, és újfent medvepiacot köszönthetünk a kriptók piacán.

bitcoin volatilitás - alkalmas-e a bitcoin az orosz gáz kifizetésére?
Forrás: Google

Másrészről a relatíve kevés elérhető bitcoin teszi problémássá az orosz gáz kriptóért történő eladását. A BTC likviditása eltörpül az orosz és kínai földgázkereskedelem tükrében, ekkora volumenű gazdasági aktivitást pedig jelen formájában szinte biztos, hogy nem tud támogatni még a kriptovaluta.

Harmadrészről a bitcoin fiatpénzekre történő váltása is bajos lehet, ha az oroszokat a növekvő nemzetközi nyomás hatására a kriptovaluta tőzsdék letiltják. Bár a bitcoin valamekkora névtelenséget biztosít, a blokkláncon megtalálható pszeudonim adatok segítségével bőven visszakövethető marad a legtöbb tranzakció. Így akármennyire is próbálnák kisebb részletekre felbontani az oroszok az ügyleteket, a BTC rubelre vagy egyéb fiatpénzre történő váltása gondokat okozhat.

Negyedrészről pedig még egy nagyon fontos dologról nem felejtkezhetünk el: Kína ugyanis korábban már betiltotta a bitcoin kereskedelmet. Így Oroszország hiába ajánlja ezt fel minden baráti országa számára, a kínaiak nem biztos, hogy nyitottak lennének erre a lehetőségre.