Oroszország hamarosan elfogadhatja a bitcoint olcsó olajáért

Surprise, surprise… Oroszország törvényhozói azt javasolják, hogy a szankciók kereszttüzében ideje lenne az államnak a bitcoint is elfogadnia az olcsó orosz olaj ellenértékeként.

Ukrajna megtámadásával saját vermébe esett bele Oroszország, hiszen katonai agressziójára válaszul Európa és a nyugati országok egymás után adják ki a gazdasági és egyedi szankcióikat. Az oroszok igyekeznek mindenféle eszközt – többek között kriptovalutákat is – bevetni, hogy megkerüljék az ellenük fordult államok ostromát, most pedig porondra került az is, elfogadják a bitcoint a természeti erőforrásaikért.

Érdekes egyébként, hogy miközben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számos európai állam bojkottálni kívánja az orosz olajat, a Duma energetikai biztosság elnöke, Pavel Zavalnij arról beszélt, hogy Oroszország rubelért és aranyért adhatná el földgázát a Nyugatnak. A „baráti” országoknak, avagy Kínának és Törökországnak pedig felajánlották, hogy akár saját nemzeti valutájukkal, de ha úgy tetszik, bitcoinnal is fizethetnének az olcsó erőforrásért.

„Ha vásárolni akarnak, hát fizessenek vagy egy igazi valutában, ami számunkra az aranyat jelenti, vagy fizessenek úgy, ahogyan a legkényelmesebb. Ami a baráti országokat, Kínát vagy Törökországot illeti, melyek nem vesznek részt a szankciós nyomásban, már régóta javasoljuk számukra, hogy térjenek át a nemzeti valutában történő elszámolásra. Nincs ebben semmi ördöngösség, a valuták halmaza eltérő lehet. Bitcoinnal is lehet kereskedni” – jelentette ki Zavalnij.

Ami a technikai részleteket illeti, a rubel árfolyama már akkor mélyzuhanásba kezdett, amikor először esett szó a nyugati szankciókról. Mindeközben a kriptovaluta kereskedelem volumene az egekbe szökött, és röviddel ezután a bitcoin és az altcoinok árfolyama is magához tért. Egyesek szerint ugyan sok a kiszámíthatatlan tényező, végre újra kedvezőek a kilátások, az elmúlt órákban tapasztalt jelentős emelkedés mögött pedig elviekben Zavalnij megjegyzése állhat. A március eleji rövid árfolyamkilengése óta a BTC ismét megütötte 44 000 dolláros szintet, amiért sokan úgy gondolják, a tavasz beköszöntével egyfajta bullrunnak nézünk elébe.