Venezuelában megindult az El Petro kriptopénz értékesítése a lakosságnak

A venezuelai elnök Nicolas Maduro utasította a Banco de Venezuela bankot, hogy tegye kereskedhetővé és konvertálhatóvá az állampolgárok számára az El Petro nemzeti kriptopénzt.

“Ezennel utasítom a Banco de Venezuela összes fiókját, hogy nyissanak valutaváltót annak érdekében, hogy mindenki tranzaktálni tudjon az El Petróval és elkezdhesse használni,” nyilatkozta Maduro egy hétfői tévébeszédében.

“Ez egy új világ, ahol példaként szolgálhatunk mások számára. Venezuelából is megtehetjük. A világ minket figyel,” tette hozzá.

Maduro kitért az Egyesült Államok által életbe léptetett gazdasági szankciókra is.

“A kriptovalutáknak demokratizáltaknak kell lenniük a gazdasági szankciók, blokkok és pénzügyi elnyomással szemben,” nyilatkozta a venezuelai elnök.

Szerinte, az El Petrót minden lakossági és befektetési banknak el kell fogadnia az országban.

Múlt év szeptemberben egy hasonló tévébeszéd során jelentette ki az elnök, hogy október elsejétől az El Petrót fogják használni a nemzetközi utalások lebonyolítására, de azóta nem igazán hallani sokat használatáról mivel egyelőre az ország kereskedelmi partnerei nem túlzottan rajonganak érte.

Maduro ennek ellenére hajthatatlan és újabbnál-újabb fiskális utasításokkal próbálja az El Petrót aládúcolni. Szerinte a kriptovaluta, melynek még a fedezete sem tisztázott, mentheti meg az országot a hiperinflációtól és a gazdasági szankcióktól.

Maduro legfrissebb manővere az után jön, hogy egyik legszorosabb szövetségese, Kuba is a kriptovaluták használatát tervezi a gazdasága újjáépítésére. Kuba szintén a 2015 óta érvényben lévő amerikai szankciók miatt kényszerülhet ilyen drasztikus és veszélyes lépésre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük