Most akkor mennyi bitcoinja is van valójában El Salvadornak?

A múlt héten fény derült rá, hogy El Salvador a korábbi becsléseknél sokkal több bitcoinnal rendelkezik. Nayib Bukele elnök az X-en közzétette, hogy az ország több mint 5 000 bitcoint mozgatott egy hideg tárcába több mint 400 millió dollár értékben. Azonban egy helyi újságíró úgy véli, hogy az állításokkal ellentétben ezek az érmék nem az ország tulajdonát képezik.

Egy salvadori újságíró megjegyezte Bukele elnök múlt heti 5 690 BTC utalásáról: “több jel is arra utal, hogy ezek a kriptoeszközök nem valószínű, hogy a salvadori államhoz tartoznak”.

Az újságíró által készített és a helyi sajtó által közzétett jelentés kérdéseket vetett fel a Nayib Bukele elnök által a múlt héten egy hideg tárcába átutalt BTC valódi tulajdonjogával kapcsolatban. Alvarado szerint az El Salvador “malacperselyébe” átutalt 5 690 BTC 80%-a a Bitfinex nemzetközi kriptovaluta-tőzsdéhez kapcsolódó címekről származik.

Az államfő 5 690 BTC-t utalt át egy hideg tárcára, azt állítva, hogy ezek mind az ország tulajdonát képezik. Moises Alvarado, egy salvadori újságíró megállapította, hogy az ebben a tárcában lévő pénz 80%-a a Bitfinex nemzetközi tőzsdéről, és a maradék 20% a Chivo Walletből, a nemzeti tárcából származott.

Alvarado kijelenti, hogy “több jel is arra utal, hogy ezek a kriptoeszközök nem valószínű, hogy a salvadori államhoz tartoznak”, tekintettel a kormánynak a kriptovaluta-tőzsdéhez fűződő szoros kapcsolataira. A vizsgálat kimutatta, hogy az El Salvador hideg tárcájában lévő 4 569 BTC-t március 13. és 14. között 5 tranzakcióban valósították meg.

A fennmaradó 1 121 BTC-t a Chivo Wallet ökoszisztémához tartozó tárcából utalták át a címre. Alvarado figyelmeztet ennek a tranzakciónak a lehetséges hatásaira, kijelentve, hogy az átutalt bitcoinok egy része “az állampolgároké lehetett, és az egyik lehetőség az, hogy ezzel a mozdulattal a Chivo Wallet-et vagyontalanították”.

Egy helyi közgazdász szerint nincs mód az ellenőrzésre

Rafael Lemus salvadori közgazdász kijelentette: “Nem lehet biztosra venni, hogy ez az 5000 bitcoin a salvadori államé, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a többségük a Bitfinextől származik. Lehet, hogy azok, akik elhagyták a Chivo Walletet, az államtól származnak, de még ebben sem lehetünk biztosak, mivel nincs módunk ellenőrizni”.

A salvadori elnök a napokban erősítette meg az ország BTC vásárlási tervét, és jelentette ki, hogy addig fogja vásárolni a digitális eszközt, amíg az “megfizethetetlen nem lesz”.