El Salvador megmutatta, hogy hogyan nézne ki a Bitcoin város

Nayib Bukele, salvdori elnök a Twitteren osztott meg képeket arról, hogy az elképzelések szerint hogyan is nézne ki az általuk megálmodott Bitcoin város. A kép egy építészeti makettet ábrázol, Bukele szerint pedig a tervezés gyönyörűen halad. A makett a várost a Conchagua vulkán közelébe képzeli el. A város futurisztikus megjelenésű épületeket kapna, a belső rész utcái és terei pedig hatszögeket alkotnának. Az elképzelések szerint a várost rengeteg zöldfelület és fa tenné még élhetőbbé. A településről egy éjszakai látványtervet is megosztottak. Mindez persze szép és jó, de pontosan honnan is lesz erre pénz és akarat?

A zuhanó bitcoin árfolyam hátráltatja a projektet

Fél évvel ezelőtt a legtöbben valószínűleg nem számítottak arra, hogy a BTC árfolyama nem hogy stagnálni fog, szabályosan további esésnek indul. Az ukrajnai háború mindent megváltoztatott, a kriptovaluták “szankcióelkerülő” szerepe és digitális menekülő eszköz szerepe pedig eddig egyáltalán nem váltotta be a korábban hangoztatott optimista víziókat. Sőt, az egész Bitcoin hálózat konkrétan majdnem ellehetetlenítésre került, hiszen az Európai Unió kis híján betiltotta a PoW algoritmust. És bár azóta csend van a téma körül, csak idő kérdése, hogy az egyre jobban durvuló energiaválság közepette, az energiaspórolásra és környezetvédelemre hivatkozva mikor veszi elő valaki újból a témát.

El Salvador elnöke a Bitcoin város koncepcióját először egy 2021 novemberi kriptovaluta konferencián jelentette be. Aki esetleg lemaradt volna, El Salvador a világ egyik leginkább kriptobarát országa, ahol a bitcoin immár hivatalosan elfogadott fizetőeszköznek is számít. A Bukele által megálmodott városban minden fizetéshez bitcoint használnának és az ígéretek szerint semmilyen jövedelem adó sem lenne érvényben. ÁFA azonban lenne, 13% értékben, hiszen valamiből kell finanszírozni az infrastruktúra fenntartását. Ez elsőre jól hangzik, de kicsit jobban belegondolva egy átlagos ember hiába spórolja meg a mondjuk azt 200 dolláros jövedelemadót, ha a vásárlásain keresztül ugyanúgy megadóztatják. Cserébe egy kevésbé átlagos ember sokmillió vagy sok tízmillió dollárt is spórol az adómentes környezetnek köszönhetően.

A projekt megvalósítása tehát továbbra is ingatag lábakon áll, hiába a nagy lelkesedés. Ennek pedig nem csupán anyagi okai vannak. A megvalósításhoz még az El Salvadori törvényhozás intézményein is át kellene vinni számtalan tervezetet, úgy, hogy a Bitcoin város koncepciója közel sem aratott osztatlan sikert a helyi politikusok körében.