Az IMF szerint a kriptók elterjedése kártékony hatással lehet a világgazdaságra

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az IMF (International Monetary Fund, vagyis Nemzetközi Valutaalap) a nemrégiben megjelent, a félévet összegző jelentésében (Global Financial Stability Report) újfent erősen bírálta a kriptovalutákat. A szervezet szerint a kriptovaluták nemzetközi valutává válása jelentős kockázatokat hordoz magában. Illetve amellett, hogy célszerűtlen lépés, még rizikós döntésnek is titulálták azt.

A Nemzetközi Valutaalap már ezt megelőzően is több ízben kifejezte nemtetszését a kriptók egyre széleskörűbb és rohamosabb térhódítását illetően. Sőt, az IMF vezérigazgatója, Kristalina Georgieva azt nyilatkozta, hogy a Bitcoinra szerinte nem is lehet valódi fizetőeszközként gondolni. Ellenszenv és elfogultság ide vagy oda, a világ kriptovalutáinak zászlóshajóját semmibe venni még tőle is túlságosan lekezelő húzás.

A kedden megjelent beszámolóban a globálisan tevékenykedő pénzügyi intézmény aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fejlődő országok legtöbbje mennyire támogatja a kriptók adoptációját. Szerintük a digitális valuták használatát engedélyező országok veszélynek teszik ki magukat, valamint az egész világgazdaságot. Ezt annak érdekében teszik, hogy ezzel a kiskapuval is fellendítsék saját gazdaságukat.

Az IMF óva intette azokat az országokat, amelyek a BTC-t vagy más kriptovalutát legális fizetési eszközként fogadnak el, hiszen ezzel akadályozhatják saját központi bankjukat feladatai véghezvitelében. Ugyanis az instabil likviditás és a bizonytalan gazdaság következtében nem képesek biztosítani a monetáris politika megőrzését.

Crypto threat

Konkrétan nem nevezték meg Salvadort, de többször említették a közép-amerikai állam Bitcoinra vonatkozó törvényének negatívumait és esetleges hátulütőit. Ezek pedig makroökonómiai, pénzügyi és törvényben gyökerező problémákat is felvethetnek.

Az IMF megállapításai szerint a világ jelenlegi 3 legkörülményesebb próbatételét a COVID-19 világjárvány, a klímaváltozás és természetesen a kriptovaluták jelentik.

A stabilcoinokat sem kíméli az IMF

A jelentés szerint az olyan stabilcoinok, mint például a USDC vagy a Tether is potenciális veszéllyel lehetnek a internacionális pénzügyi rendszerre. Az IMF a komplikációk elhárítására azt javasolta, hogy az országok szigorúbb szankciókat vezessenek be a stabilcoin kibocsátókra vonatkozóan. A 120 milliárd dolláros stabilcoin-szektor nagyrészt szabályozatlan s ez az amerikai, illetve a nemzetközi szabályozó szerveknek is jó ideje szúrja a szemét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.